Izvođenje

Kako malterisati plafone i zidove

Bilo da treba da izmalterišete plafon ili zid, dobra priprema površine jeste ključ uspešnog malterisanja.

Razlikujemo dve vrste malterisanja: spoljašnje i unutrašnje. Debljina maltera iznosi treba da bude oko 15 milemetara. Za spoljašnje malterisanje upotrebljava se cementni, a za unutrašnje meki krečni malter.

Pogledajte kako se pravilno mašinski malteriše:

Alat potreban za malterisanje

Proverite da li imate sav potreban alat pre nego što krenete sa radom. Biće vam potrebna velika posuda za mešanje maltera, velika i mala glačalica, čelična glačalica, trouglasta lopatica, gruba četka i male lopatice za ispunjenje malih rupa. Za malter koji možete sami izmešati potreban vam je cement, odnosno kreč i pesak. Možete koristiti električnu bušilicu sa dodatkom za mešanje da bi napravili malter. Bitno je da očistite sve nečistoće sa alata od predhodnog malterisanja da vam to ne pravi problem.

Mešanje maltera

U veliku posudu, umešajte malter. Za spoljašnje zidove 1 deo cementa, 3 dela peska, a za unutrašnje 1 deo kreča, 4 dela peska. Dodavajte mešavinu za malter u vodu, a ne obrnuto. Pomešajte ih zajedno temeljno koristeći električnu bušilicu opremljenu lopaticom za mešanje, počevši polako i postepeno povećavajući brzinu mešanja. Savet za početnike: konačni malter treba da bude čvrst, kao na primer zgusnuta vlažna pavlaka.

Nanošenje maltera

Malter se nabacuje snažnim zamasima ručnog zgloba na zid, tako da se na njega zalepi u obliku šioroke lepinje. Zatim se malter izgladi velikom glačalicom, pomicanjem tamo-amo u vodoravnom smeru povlači se preko maltera prema gore. Glačalicu treba držati koso. Posle toga se šuplja mesta- rupe izravnaju zidarskom lopaticom. Ako su površine velike, treba pre malterisanja prikucati na zid letve u razmacima od oko 150 cm između kojih se tada zid može izmalterisati komad po komad. Pošto se izravnaju neravnine, obradite zid glačalicom povlačeći je spiralnim pokretima. Malter treba pre toga da stoji na zidu najmanje pola sata. Na ovaj prvi sloj mogu se naneti različite vrste ukrasnog maltera. Na malter za unutrašnje zidove nanosi se pošto se izgladi zidarskom lopaticom još i malter od gipsa. Gotovu mešavinu ove vrste maltera možete kupiti na vreće u prodavnicama. Razređena mešavina gipsa nanosi se čeličnom glačalicom odozgo nagore. Taj sloj je vrlo tanak i može se dobro premazati bojom ili oblepiti tapetama. Gipsani sloj mora biti potpuno suv.

Da li ste spremni da počnete?

Spoljni i unutrašnji zidovi mogu se malterisati na različite načine, ali ne smemo zaboraviti da su za malterisanje posebno važni strpljivost i spretnost. Pre nego što pređete na posao, treba da malo vežbate na komadu zida.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

13 komentara

 1. borivoj đilas

  Ovo što ste napisali,nema veze sa malterisanjem.Nemojte da bunite jedne čitaoce.Od svih majstora koji malterišu ,samo njih 20%radi kvalitetno i dobro.A te letvice koje vi zakucavate neradi ama baš niko.

 2. Bosko

  Ovo je dobro objasnjeno. Sto se kaze, po knjizi. A to kako se radi u praksi – o tome bolje da ne razgovaramo.

 3. snežana

  Ovo je dobro opisano i tačno. Majstor koji je kod mene radio koristio je letvu ali da bi mogao da izvuče istu debljinu maltera, jer priznaćete vrlo je teško odokativno odrediti debljinu maltera. Jedino, on tvrdi da sada treba umesto gletovanja glet masom koristiti tkz.beli prajmer koji se namaže na zidove i onda se nanosi boja po želji. Mislim da je on donekle u pravu jer kada su zidovi dobro i ravno izmalterisani nije potrebno gletovanje, jer koliko ja laički znam glet masa se koristi za ravnanje odnosno popravljanje onoga što je propušteno malterisanjem. Ako sam u zabludi volela bih da mi neko odgovori na ovo.

 4. slavisa

  Malterisanje ovako kako ste vi objasnili izgleda lako ali u praksi je sasvim drugacije,malterisanje plafona gledaju da izbegnu i iskusni majstori.

 5. cedo

  bavim se malterisanjem profesionalno radim rucno i masinsko malterisanje prvo se radi spric malter zatim grubi malter pa fini malter

 6. Demit fasada – uputstva i saveti majstora | Gradnja

  […] (21 ili 25 cm), postavlja se veoma brzo i relativno je jeftina jer fasadu prethodno nije potrebno malterisati. Ako se izvede kvalitetno, vek trajanja je oko 30 […]

 7. Andrea

  Može li neko da mi pojasni šta je to „zgusnuta VLAŽNA pavlaka“? Znam kako treba da izgleda malter i malterisala sam ponešto u svoje vreme (i gletovala i pločice lepila i svašta), ali u životu nisam čula za vlažnu pavlaku….

 8. Storm

  Joj šta je majstora prokomentarisalo ovo. Dobro nećemo sami radit zvat će mo vas. Ali malo morgen. Ko se igro blatom ko mali znat će i malterisat.

 9. Maxxim

  Ništa bez špric maltera koji je osnova za dalje malterisanje. Ovo kako je objašnjeno u tekstu sve popuca i padne posle par godina, očigledno da je članak pisan samo za one koji bi kupili gotov malter pa se zabavljali. Daleko je ovo od realnosti i struke.

 10. keks

  Ahahaha joj majko…ovo sto vi zovete malterisanje ja to zovem fusarenje…ja sam vrhunski majstor za rucnu malteraciju…nije bas da se hvalim posao je usran al bolji nemam pa taj radim…prvo nanesete spric malter na zid.smesa cementa i peska 1:2 razmera…zatim postavite stubice od grunt maltera na zid.pod libelu i pod konac na duze zidove…kad ti stubici posuse izvlacite po njima grunt malter ravnjacom iliti lenjirom od aluminijuma jer su prave i mnogo tacnije od drvenih…debljina maltera od 1.5 do 2.5 cm max…ali najace i najbolje je sredina toga oko 1.8cm…kad poravnjate taj grunt malter i to zavrsite ide perdas malter od finog juznomoravskog zutog peska prosejan na sito gustine 1.8mm… nanosite ga perdaskom i fanglom debljine 1-2 mm… tako necete da iskrivite vec ravan grunt malter koji je u mm uradjen…isperdasite to perdaskom pa uzmete sundjer od starog kreveta i kruznim pokretima glatko vrtite po zidu…i pogkedajte konacan rezultat…malteracija koja nema pottebe da se gletuje…odstupanja i najboljeg majstora ne variraju vise od 1-2mm…sto prakticno ispada precizna mehanika jer ipak je ovo gradjevina a ne masinstvo..

  1. Ivica

   E, tako je majstore!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *