Bilo da treba da izmalterišete plafon ili zid, dobra priprema površine jeste ključ uspešnog malterisanja.

Razlikujemo dve vrste malterisanja: spoljašnje i unutrašnje. Debljina maltera iznosi treba da bude oko 15 milemetara. Za spoljašnje malterisanje upotrebljava se cementni, a za unutrašnje meki krečni malter.

Pogledajte kako se pravilno mašinski malteriše:

Alat potreban za malterisanje

Proverite da li imate sav potreban alat pre nego što krenete sa radom. Biće vam potrebna velika posuda za mešanje maltera, velika i mala glačalica, čelična glačalica, trouglasta lopatica, gruba četka i male lopatice za ispunjenje malih rupa. Za malter koji možete sami izmešati potreban vam je cement, odnosno kreč i pesak. Možete koristiti električnu bušilicu sa dodatkom za mešanje da bi napravili malter. Bitno je da očistite sve nečistoće sa alata od predhodnog malterisanja da vam to ne pravi problem.

Mešanje maltera

U veliku posudu, umešajte malter. Za spoljašnje zidove 1 deo cementa, 3 dela peska, a za unutrašnje 1 deo kreča, 4 dela peska. Dodavajte mešavinu za malter u vodu, a ne obrnuto. Pomešajte ih zajedno temeljno koristeći električnu bušilicu opremljenu lopaticom za mešanje, počevši polako i postepeno povećavajući brzinu mešanja. Savet za početnike: konačni malter treba da bude čvrst, kao na primer zgusnuta vlažna pavlaka.

Nanošenje maltera

Malter se nabacuje snažnim zamasima ručnog zgloba na zid, tako da se na njega zalepi u obliku šioroke lepinje. Zatim se malter izgladi velikom glačalicom, pomicanjem tamo-amo u vodoravnom smeru povlači se preko maltera prema gore. Glačalicu treba držati koso. Posle toga se šuplja mesta- rupe izravnaju zidarskom lopaticom. Ako su površine velike, treba pre malterisanja prikucati na zid letve u razmacima od oko 150 cm između kojih se tada zid može izmalterisati komad po komad. Pošto se izravnaju neravnine, obradite zid glačalicom povlačeći je spiralnim pokretima. Malter treba pre toga da stoji na zidu najmanje pola sata. Na ovaj prvi sloj mogu se naneti različite vrste ukrasnog maltera. Na malter za unutrašnje zidove nanosi se pošto se izgladi zidarskom lopaticom još i malter od gipsa. Gotovu mešavinu ove vrste maltera možete kupiti na vreće u prodavnicama. Razređena mešavina gipsa nanosi se čeličnom glačalicom odozgo nagore. Taj sloj je vrlo tanak i može se dobro premazati bojom ili oblepiti tapetama. Gipsani sloj mora biti potpuno suv.

Da li ste spremni da počnete?

Spoljni i unutrašnji zidovi mogu se malterisati na različite načine, ali ne smemo zaboraviti da su za malterisanje posebno važni strpljivost i spretnost. Pre nego što pređete na posao, treba da malo vežbate na komadu zida.