Urbanizam

Ženeva na vodi: Najbolja idejna rešenja razvoja gradske luke

Krajem marta završen je konkurs za izbor najboljeg idejnog rešenja za razvoj ženevske luke. Sada su poznati i pobednici.

Bilo da ste turista odseo u jednom od najskupljih hotela na obali jezera ili prevejani lokalac, nećete propustiti priliku da se prevezete gradskim brodićem zvanim muete, izbliza vidite fontanu, osetite kapljice i povetarac na licu, i osvojite Ženevu s vode – obala grada postepeno se sužava i imate osećaj kao da tonete u zagrljaj. Obala i luka u svojoj sadašnjoj formi postoje poslednjih stotinu godina, s dve gradske plaže, nekoliko pristaništa za brodove i čamce, šetalištima duž obale i nezaobilaznim labudovima i patkama. Na konkursu je traženo najbolje idejno rešenje za njihov razvoj ženevske luke. Ovo su pobednička rešenja!

Polazna tačka ovog konkursa bazira se na konstataciji da imamo vrhunsku prirodnu lokaciju, ali da njen potencijal nije u potpunosti iskorišten

– rekao je Gijom Baracon, gradonačelnik Ženeve.

1. mesto

Među sedamdeset projekata pristiglih iz celog sveta, prvo mesto odneo je projekat „Na vodi“ ženevskog arhitekte Pjer-Alena Dipraa. On predviđa novu plažu duž desne obale jezera, platformu za relaksaciju s bazenom u nivou jezera koje se nastavlja u šetalište tik do vode, i novi prostor duž leve obale jezera s restoranima, kafićima i sladoledžinicama.

2. mesto

Projektu studenata master studija arhitekture, Maksima Lakijea i Ljerimija Seljimija, pod nazivom „Konvergencija“ dodeljeno je drugo mesto. Ovaj projekat predlaže da se Ženeva još više okrene ka jezeru, odnosno da se ulice koje izlaze na jezero i sama obala jezera pretvore u veliku pešačku zonu koja bi se, nadalje, još više ozelenila i popunila sadržajima.

3. mesto

Vizuelno najupečatljiviji bili su projekti „Žan-Žak“ arhitektonskog studija Tribu iz Lozane (treće mesto) koji predviđa izgradnju prstena promera 140 metara čija unutrašnja strana bi se koristila kao kupalište, a spoljašnja kao pristanište.

4. mesto

Projekat „Javna luka“ radikalno je rešenje ciriške arhitektonske firme Dirig (četvrto mesto) koje predviđa uklanjanje svih pristaništa i luka duž obale i izgradnju jedinstvene marine na sredini jezera polupodvodnog karaktera.

Prema propozicijama konkursa, realizacija idejnih projekata nije obavezna, već za cilj ima podsticanje razgovora o daljem razvoju luke i keja. Ipak, ne bismo se složili s rečima predsednika međunarodnog žirija Patrika Devanterija da su učesnici radili mahom za slavu – pomenuti dobitnici prva četiri mesta podeliće nagradu u iznosu od četvrt miliona franaka.

Ženeva u 360 stepeni

Sva pomenuta rešenja mogu se videti u besplatnoj aplikaciji La Rade koja nudi pogled od 360 stepeni i predstavlja lekciju svim arhitektama, urbanistima i gradskim zvaničnicima kako iskoristiti savremenu tehnologiju i vizuelno približiti naizgled krupne i suštinske promene okoline, umiriti istorijska udruženja i pobrati simpatije građana.

Foto: La Rade

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *