Arhitektura

Parlament Ujedinjenog Kraljevstva uskoro će plutati na vodi

Obzirom da palati Vestminstera uskoro sledi renoviranje, predloženo je da se parlament privremeno prebaci na plutajuću konstrukciju.

Kada usledi renoviranje palate Vestminster, koje će trajati oko šest godina, parlament Ujedinjenog Kraljevstva trebalo bi da se iseli iz objekta. Međutim, pošto obustavljanje rada ovog najvišeg doma ne dolazi u obzir, potrebno je smisliti alternativno rešenje za parlamentarce. Arhitektonska firma Gensler predstavila je svoj plan izgradnje privremene konstrukcije na Temzi koji bi omogućio da parlament neometano radi.

project-posiedon-01

Pluajuća struktura od 8.600 kvadrata bila bi napravljena od čeličnih platformi koje bi nosile sistem drvenih ramova.

 

Modularna konstrukcija nazvana Project Poseidon, neće mnogo opteretiti poreske obveznike a ujedno će biti vizuelna atrakcija za prolaznike, piše Inhabitat.

Rešenje firme Gensler omogući će da se rad parlamenta ne razdvaja na više lokacija, već će svi moći na jednom mestu da zasedaju i da pritom uživaju u okruženju. Struktura od 8.600 kvadratnih metara bila bi napravljena od čeličnih platformi koje bi nosile sistem drvenih ramova.

Za izgradnju Project Poseidona bilo bi potrebno manje od tri godine. Modularni delovi kostrukcije mogli bi biti transportovani rekom i montirani na licu mesta, na samo deset metara od palate Vestminster.

Kada se renoviranje palate Vestminster završi, modularna struktura može se premestiti i pretvoriti u neki muzej ili u novi parlament u nekoj drugoj demokratskoj državi.

– rekao je Duncan Swinhoe, regionalni direktor Genslera.

Foto: Gensler

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *