Prelaz za životinje biće dugačak 60 metara; Foto:  Resource Conservation District of the Santa Monica Mountains (RCDSMM)
Urbanizam

Ovako će izgledati najveći prelaz za divlje životinje preko saobraćajnice na svetu

Zahvaljujući ovom nadvožnjaku, kojoti, riseve, jeleni, gušteri, kao i planinski lavovi biće ponovo povezani s svojim okruženjem.

Zvaničnici iz sektora za javni prevoz Kalifornije kao i nadležne službe za zaštitu prirodne okoline, trenutno sprovode završnu fazu projekta za prelaz dug 60 metara, koji će kao takav biti najveći na svetu.

Ovaj prelaz će se nalaziti na samo 56 kilometara od Los Anđelesa, što će ga takođe učiniti i prvim na svetu prelazom ove vrste koji se nalazi u najbližoj blizini u odnosu na jedan tako veliki grad.

Foto:  Resource Conservation District of the Santa Monica Mountains (RCDSMM)

Lavovima preti opasnost od izumiranja u narednih 15 godina ukoliko im se ne omogući slobodno kretanje, to jest, pristup partnerima za parenje.

Ovaj projekat, vredan 87 miliona dolara, odgovor je na znatne poteškoće koje je auto-put sa deset traka uzrokovao autohtonim divljim životinjama, uključujući kojote, riseve, jelene, određene vrste guštera, kao i planinske lavove.

Prema izveštajima Architect’s Newspaper, lokalnim planinskim lavovima preti opasnost od izumiranja u narednih 15 godina ukoliko im se ne omogući slobodno kretanje, a samim tim i pristup partnerima za parenje.

Foto:  Resource Conservation District of the Santa Monica Mountains (RCDSMM)

Neki se teško prilagođavaju

Prelaz će biti izveden saglasno ambijentu divljine na koji su životinje navikle, a biće opremljen i zvučnim barijerama, kako bi se ublažila buka koju stvaraju vozila, koja bi mogla uplašiti životinje.

Obližnje ograde oko auto-puta usmeravaće životinje ka prelazu i na ovaj način će biti prvenstveno izbegnuto stradanje životinja, kao i troškovi medicinske pomoći i popravki koje su posledica sudara vozila sa životinjama.

Ipak, nekim životinjskim vrstama, poput kuguara i medveda, potrebne su godine da se upoznaju s novim prostornim strukturama, te je potrebno sprovesti istraživanje o njihovom ponašanju kako bi se životinje što efikasnije prilagodile novom sistemu.

Prelaz u kanadskom nacionalnom parku Banff, foto: Joel Sartore, NatGeo Image Collection

Nadvožnjak Liberty Canyon bi trebalo da bude završen do 2023. godine, a 80% potrebnog budžeta će biti obezbeđeno od privatnih donacija iz kojih je do sada prikupljeno već 13,5 miliona dolara.

Prelazi za divlje životinje preko saobraćajnica najčešće se mogu videti u zapadnoj Evropi i Kanadi, a jedan od najuspešnijih i najpoznatijih primera se nalazi u okviru kanadskog nacionalnog parka Banff u Alberti, gde postoji 6 nadvožnjaka i čak 38 podvožnjaka zahvaljujući kojim se lokalne divlje životinje mogu neometano kretati.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *