CX Landscape park-most u Kanberi
Park-most u Kanberi po dizajnu studija CX Landscape
Svetski projekti

Pogledajte kako izgleda pošumljeni pešački most sa staništem za životinje

Arhitektonski studio CX Landscape objavio je predlog pešačkog mosta Ribbons of Life („Vrpce života“) kojim je učestvovao na javnom konkursu u organizaciji Instituta za pejzažnu arhitekturu u glavnom gradu Australije.

Živi most u Kanberi trebalo bi da se vine preko veštačkog jezera Berli Grifin iskopanom 1963. godine u samom centru grada. Danas se oko jezera nalaze mnoge značajne institucije kao što su Nacionalna galerija, Nacionalni muzej, Nacionalna biblioteka, Vrhovni sud i parlament, a sama obala jezera popularno je mesto za piknik, a posebno je draga pecarošima.

Na ovom mestu već se nalazi drumski most koji omogućava nesmetani saobraćaj u oba smera. Stvaranjem „šumskog omotača“ oko već postojećeg mosta, dizajneri iz studija CX Landscape na ovaj način su uspeli da potpuno redefinišu ovaj objekat i daju mu potpuno novu namenu.

Gradnjom brane uništena su brojna dela aboridžinske umetnosti, što bi „Vrpce života“ na simboličan način trebalo da isprave.

Neophodno je napomenuti da je jezero Berli Grifin napravljeno tokom velike reorganizacije grada kajem pedesetih godina prošlog veka kada se na ovom mestu gradila i velika brana. Tom prilikom uništeni su brojna dela aboridžinske umetnosti, što bi „Vrpce života“ na simboličan način trebalo da isprave, piše ArchDaily.

Pošumljeni most

Pošumljeni most trebalo bi da bude dugačak oko 300, dok u širini varira između 30 i 100 metara. Zapadni rub građevine proteže se u vodu gde postaje močvarno zemljište i pruža posetiocima pristup vodi,  dok vodene biljke ovde doprinose poboljšanju kvaliteta vode. Pored močvarnih biljaka, ovde će se nalaziti razne stene, drveća i ostali autentični primerci iz prirode.

Stanište za životinje

Jedna od vrpci na mostu je zamišljena kao linearni park, nezavisna struktura za prolaz ljudi. Ova sekcija će pružiti obrazovne mogućnosti na otvorenom prostoru, a smišljena je i kao stanište nekih divljih životinja.

Solarni paneli su integrisani u asfalt da bi se proizvela čista snaga za korišćenje osvetljenja.

Solarni paneli su integrisani u asfalt da bi se proizvela čista snaga za korišćenje osvetljenja. Ključne komponente parka predstavljaju u toranj za promatranje ptica, plaža okrenuta prema vodi laserske projekcije ns zidinama i kanal za promatranje vodenog života.

Sve ovo u dizajn su implementirali George Zhuo, Jing Peng, Simon Zhao, Danniel Dong i Annie Huang, a njihove ideje možete još detaljnije izučiti u narednoj galeriji:

Park-most u Kanberi po dizajnu studija CX Landscape
Park-most u Kanberi po dizajnu studija CX Landscape

Vizualizacije: CX Landscape

Kad ste već ovde

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *