Notr Dam od korten čelika
Arhitektura

Glasajte za rešenje Sanje Cvetković za rekonstrukciju katerdrale Notr Dom

Rekonstrucijom krova bi se zadržala prethodna forma uz korišćenje korten čelika zbog koga će krov izgledati kao da je vekovima tu. Takođe, umesto nekadašnjeg tornja predviđeno je postavljanje svetla koja će obasjavati noćno nebo i podsećati nas na izgubljeno.

Diplomirani aritekta Sanja Cvetković iz Niša, rodom iz Leskovca, dale je idejno rešenje za obnovu izgorelog dela Notr Dam u Parizu, a od preko 200 prijavljenih radova njen predlog izdvaja se po tome što je lepota katedrale stavljena u prvi plan u odnosu na krov i toranj. Ideja je da nov krov ne remeti lepotu katedrale i da je ne naruši, a rad se izdvaja i po društveno angažovanom aspektu.

„Mojim idejnim rešenjem predviđena je delimična rekonstrukcija delova oštećenih u požaru. Ideja je implementacija novog krova koji bi zadržao formu prethodnog, ali sa promenjenim materijalom od koga je krov napravljen. Kao materijal sam izabrala korten čelik, zato što ovaj materijal izgleda staro i kao da su atmosferske prilike već uticanle na njega, pa ne bi odudarao od katedrale koja postoji vekovima. Rekonstrukcija tornja nije predviđena, već je na mestu nekadašnjeg tornja planirano postavljanje svetala koja bi noću dodatno obasjavala nebo Pariza i služila kao podestnik na gubitak tornja nastalog usled nemara. Ovakav pristup bi zbog svoje jednostavnosti doveo do brže rekonstrukcije i ekonomičnijeg upravljanja sredstvima planiranih za istu“, priča ova Leskovčanaka za Jugmedieu.

Poseban plus u ovom rešenju je i da je predviđeno da se ostatak sredstava preusmeri za pomoć beskućnicima Francuske.

Umesto tornja, postavila bi se svetlosna instalacija

Umesto nekadašnjeg tornja predviđeno je postavljanje svetla koja će obasjavati noćno nebo i podsećati nas na izgubljeno.

Na samom konkursu našli su se najrazličitiji radovi – od onih koji predlažu fontane i bazene na krovu do onih koji predlažu da se krov ne obnavlja ili do nekih savremenih arhitektonskih izraza

Na ideju da predloži rešenje za obnovu ove čuvene svetinje došla je kada se povela polemika na arhitektonskim i dizajnerskim portalima o tome kako bi trebalo pristupiti rekonsturkciji ovog objekta.

„Inspirisana time, promišljala sam šta bi bilo idealno rešenje i kakav bih rad ja poslala na najavljeni konkurs. U međuvremenu je Senat Francuske doneo odluku da će katedrala biti rekonstruisana u stanje u kome se nalazila pre požara. Ipak, ja sam nastavila sa razvijanjem ideje i na njoj sam radila oko mesec dana, da bih, kada su ilustracijie bile završene, naišla na konkurs The People’s Notre-Dame Design Competition na koji sam i prijavila svoj rad. Konkurs je pokrenut sa ciljem produbljivanja dijaloga o rekonstrkciji Notr Dama i omogućio je svima zainteresovanima da ponude svoje rešenje.

Podrška glasanjem

„Konkurs je još u toku tako da još uvek ne znam sa sigurnošću kakav će biti ishod, ali sam putem društvenih mreža dobila mnogo pozitivnih komentara vezanih za moju ideju. Podrška mi puno znači i pozivam moje sugrađane da mi pomognu da dovedemo idejno rešenje do prvog mesta“, naglašava Sanja Cvetković, arhitetka iz Leskovca.

Glasanje se vrši registracijom na portalu putem linka, i svako može da glasa za jedan projekat OVDE.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *