Kućica i zavesica na drvetu; Foto: Richard Hodonický
Svetski projekti

Staklena kućica na drvetu sagrađena s plemenitom idejom

Ova neobična kuća kružne forme ima potpuno transparentnu fasadu, te se iz unutrašnjosti pruža prelep pogled na drveće… zbog kojih je i napravljena.

Nesvakidašnja kućica na drvetu, namenjena za relaksaciju, odmor ali i organizovanje radionica, nalazi se nedaleko od Praga na privatnom posedu koji se koristi kao pašnjak za ovce.

Zanimljiva je činjenica da je čitav projekat zasnovan na jednoj skici arhitekte Jana Tyrpekla i šematskom rasporedu postojećeg drveća, te je konačni izgled u najvećoj meri definisan tokom samog procesa gradnje.

Od ideje…
Do realizacije.

Kako bi se obezbedila privatnost ukućana, postavljena je zavesa po celom obimu prozora.

Objekat se bazično sastoji od tri glavna elementa: dve nezavisno postavljene drvene platforme i transparentne fasade koja je fiksirana pomoću dva „prstena“ u zoni poda i plafona.

Panoramski prozori omogućavaju pun pogled od 360 stepeni, a izvođenje ovog kružnog staklenog prozora bio je pravi izazov. Međutim, kako bi se obezbedila privatnost ukućana postavljena je zavesa po celom obimu prozora.

Spartanski enterijer

U kućicu se može ući preko stepeništa nalik drvenim tavanskim merdevinama. Kada stupite u unutrašnjost objekta zateći će vas samo par stolica, krevet, ležaljka i ložište, što je sasvim dovoljno za prijatan kratkoročni boravak u ovom utočištu, pišu arhitekte za ArchDaily.

Posetioci mogu da slušaju predavanja o sadnji drveća, a da to znanje i primene dva puta godišnje.

Vlasnici su odlučili da svako ko želi može da poseti ovu kućicu to može slobodno da učini uz prethodnu najavu. Ipak, primarni cilj gradnje kućice nije odmor u prirodi već kreiranje mesta na kom će se održavati predavanja o sadnji drveća, a da dva puta godišnje to znanje i primene.

Zamisao je da se na ovaj način obnovi lokalna šuma, kao i da ljudi ne da budu samo puki posetioci mesta, već da postanu aktivni u njenom širenju.

Foto: Richard Hodonický, Antonín Matějovský, Jan Hromádko

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *