U ovoj riznici znanja nekada su odmarale stare lokomotive. (Foto: Stijn Bollaert za Civic Architecture)
Svetski projekti

Znate li da se najmodernija evropska biblioteka krije u napuštenoj garaži za vozove?!

U biblioteci LocHalu možete da naučite vrhunske gastronomske trikove, da čitate knjige ili da organizujete događaje – i sve to u prostoru u kojem su pre mnogo godina spavale lokomotive.

Stara industrijska u holandskom gradiću Tilburg, preko 80 godina služila je kao garaža za vozove, da bi početkom ove godine dobila sasvim novu namenu. Danas se u njoj nalazi ogromna gradska biblioteka s beskrajnim nizom polica s knjigama, amfiteatrom koji prima preko 1.000 posetilaca i velikim galerijskim prostorom. LocHal (skraćeno od izraza Locomotive Hall) zauzima 7.000 kvadrata, a za njeno preuređenje pobrinuli su se projektanti iz holandskog studija Civic Architecture.

Nekadašnji izgled hale koja danas služi kao jedinstveni edukativni centar.

Prostor površine 90×60 metara podeljen je ogromnim zastorima koji se prostiru od poda do plafona visokog preko 15 metara.

Inovativna organizacija ovog ogromnog prostora dovela je i do kreiranja zanimljivih sektora i prostora za održavanje edukativnih radionica različitog tipa. U tom smislu, bitno je napomenuti da je zgrada sada otvorena za apsolutno sve građane.

Pomerljive police i zaveze

Određena doza topline uneta je u ovaj prostor zahvaljujući ogromnim zastorima koji se prostiru od poda do plafona visokog preko 15 metara i definitivno predstavljaju detalj iznenađenja. Ove zavese pomera motorizovani sistem i time deli prostor na različite intimnije zone. Police s knjigama takođe mogu da se pomeraju, piše ArchDaily.

Kao što možete i pretpostaviti, glavni izazov pri projektovanju biblioteke predstavljalo je rešenje grejnog sistema, budući da je da se ipak radi o velikoj hali otvorenog plana koju je izuzetno teško zagrejati. Projektanti su se s ovim izazovom izborili tako što su prostor podelili na pet odvojenih klimatskih zona od kojih svaka ima zasebno grejanje.

LocHal otvoren je početkom godine i u njemu se svakodnevno održavaju edukativne radionice različitog tipa.

Pogledajte i video:

Ovako izgleda njen fascinantni enterijer:

Fotografije: Stijn Bollaert za Civic Architecture

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *