Ovde možete popiti kaficu dok ne stigne svemirska letelica; Foto: Robin Zielinski
Enterijeri

Ovako izgleda prostor za opuštanje pred Virginov let u svemir

Dok čekate svemirsku letelicu, možete se opustiti u enterijeru koji nije inspirisan kosmosom već okolnom pustinjom.

Kompanija Virgin Galactic, čiji je većinski vlasnik intrigantni britanski milijarder Ričar Brenson, planira da u najskorije pokrene turističke letove u svemir, a zainteresovani mogu već sada da kupe kartu po ceni od 250.000 dolara. Za ovu cifru, logično je da bogati turisti imaju i dobar ugođaj i dok su na Zemlji…

Zato je po projektu londonske arhitektonske firme Viewport Studio nedavno završeno uređenje enterijera objekta Virgin Galactic u Novom Meksiku koji je namenjen ne samo zaposlenima ove kompanije već i turistima koji budu putovali u svemir. Oni će u ovoj lounge zoni moći da se opuste pre nego što se otisnu van zemljine atmosfere. Odlučeno je da ovaj prostor bude dizajniran pretežno kroz neutralnu paletu boja, bez klišea koji aludiraju na svemir.

Objekat prostora Gateway to Space, čiji projekat potpisuju Foster + Partners, deo je prve na svetu svemirske komercijane luke Spaceport America, koja se prostire na 18.000 hektara.

Foto: Robin Zielinski

Prizemljem dominira centralni zasvođeni deo za sedenje izveden od šperploče, čija vizuelno lagana forma aludira na letenje.

“Naš tim je stao na pistu Spaceport America i prosto gledao u okolnu pustinju Novog Meksika koja je jedno izuzetno i prelepo mesto, bogatih boja i teksture.”

Ovim rečima arhitekte su opisali svoju inspiraciju za uređenje enterijera Viewport Studija.

Na prizemlju koje je nazvano Gaia, po grčkoj boginji koja predstavlja Zemlju, nalaze se raznovrsni prostori za sedenje, gde zaposleni i posetioci mogu prezalogajiti nešto u toku dana.

Iako je primarna inspiracija celokupnog prostora bila pustinja, prizemljem dominira centralni zasvođeni deo za sedenje izveden od šperploče, čija vizuelno lagana forma aludira na letenje.

Foto: Robin Zielinski

Ispred prozora velikih dimenzija nalaze se sive ležaljke, čiji zakrivljeni oblik oponaša valovite peščane dine koje se mogu videti u neposrednoj blizini luke.

Foto: Robin Zielinski

Bez svemirskih klišea

Dominantni element prizemlja je svakako duga staza koja vodi glavnih vrata i koja je „popločana“ LED ekranima koja pružaju zanimljive animacije kada se astronauti kreću ka svemirskim letilicama ili mogu prikazivati korisne informacije tokom leta.

„U ostatku prostora gotovo namerno su izbegnuti svemirski klišei, međutim uneli smo element tehnologije u stazu za astronaute.“ – rekli su iz Viewport Studio za Dezeen.

Na spratu, koji nosi naziv Cirrus, po jednoj formi oblaka, organizovan je kancelarijski prostor za operativne timove Virgin Galactic. U ovom prostoru paleta boja je suzdržana, kako bi se dizajniralo fokusirano radno okruženje, te je pod u tamno sivoj boji dok je nameštaj beo.

Foto: Robin Zielinski

Koliko je to stvarno svemir?

Svemirski brod kompanije Virgin Galactic milijardera Ričarda Brensona s dva člana posade i, po prvi put jednim putnikom, dosegao je krajem februara ove godine visinu od gotovo 90 kilometara, stigavši time gotovo do granice Zemlje i svemira.

Po američkim standardima, to već jeste svemir jer Amerikanci početkom svemira smatraju visinu od 50 milja. Bransonovi piloti i jedan putnik, međutim, nisu prešli Karmanovu crtu, međunarodno priznatu granicu između Zemljine spoljašnje atmosfere i svemira, koja je postavljena na 100 kilometara (62 milje).

Foto: Robin Zielinski

Novi klima uređaji na solarnu energiju mogli bi da zrače toplotu u svemir

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *