Građevinarstvo

Tesla dobila žestokog konkurenta u polju solarnih baterija

Kompanija Ikea lansirala je solarni sistem koji omogućava uštedu na računima za struju i do 70%.

Švedski gigant nudi svojim kupcima solarne panele još od 2013. godine. Međutim, oni su sada svoju ponudu proširili i na baterije koje omogućavaju skladištenje prikupljene energije preko solarnih panela. Ovo domaćinstvima omogućava da, pre svega, čuvaju proizvedenu energiju, da se manje oslanjaju na električnu mrežu i, samim tim, znatno smanje svoje račune za struju.

Dok vi spavate, baterija će puniti vaš električni automobil

 

Domovi koji koriste solarne panele bez sistema za skladištenje, iskoriste samo 40% energije koju prikupe od sunca. Tu na scenu stupa baterija!

 

Ikeine baterije funkcionišu na isti način kao i Tesline baterije Powerwall, s tim što švedska verzija ima manji kapacitet skladištenja, piše Dezeen.

Međutim, Ikea veruje da je njihov sistem za skladištenje energije, razvijen u saradnji s firmom Solarcentury, prvi takve vrste i bolji od konkurencije.

„Znamo da naši kupci žele da žive na održiv način i zato ćemo im mi pomoći da dobiju što više od svojih solarnih panela.“, rekao je Hege Saebjornsen, menadžer Ikee za održivi razvoj u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Upola jeftinije ali…

Prema istraživanjima Ikee, domovi koji koriste solarne panele bez sistema za skladištenje , iskoriste samo 40% energije koju prikupe od sunca.

Zahvaljujući Ikeinom akumulacionom sistemu moći će da se skladišti dodatna enerija koja je ekvivalentna potrošnji sijalice od 200 vati za period od 14,5 sati.

Baterija od 3,3 kilovata biće u prodaji u Velikoj Britaniji po ceni od 3.299 evra, dok je Teslin paket od 14 kilovata u prodaji po ceni od 6.488 evra.

Da li će švedski gigant vremenom uspeti da otkine Tesli deo energetskog kolača ostaje da vidimo, ali svakako je pohvalna inicijativa razvijanja održivih sistema namenjenih domaćinstvima.

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *