Građevinarstvo

Od marta 2013. legalizacija objekata za 100 evra

Predlog zakona koji će omogućiti upis nelegalnih objekata u katastar vlada će možda razmatrati već iduće nedelje, najavio je ministar građevine Velimir Ilić navodeći da bi zakon mogao da bude usvojen do marta i da će legalizacija biti besplatna, s tim što će se plaćati 100 evra po objektu samo za troškove upisa.

– Taj zakon će po nalogu mnogih evropskih i svetskih institucija upisati sve objekte koji su bespravno sagrađeni u katastar nepokretnosti. To je naša obaveza i takvih objekata u Srbiji ima oko 1,3 miliona – rekao je Ilić Tanjugu.

Predlog tog zakona bi Vlada Srbije trebalo da usvoji najkasnije za petnaestak dana, zatim će po ubrzanoj proceduri biti usvojen u skupštini i odmah će stupiti na snagu, rekao je ministar.

Novi sistemski Zakon o planiranju i izgradnji trebalo bi, prema njegovim rečima, da bude završen za šest meseci, pažljivo se priprema i neće se baviti legalizacijom objekata.

Legalizacija javnih i velikih industrijskih objekata biće tretirana posebnim zakonom o legalizaciji, dodao je Ilić i najavio da će, takođe, biti donet poseban zakon o Inženjerskoj komori Srbije.

Poseban Zakon o planiranju i izgradnji baviće se samo ubrzanjem izdavanja dozvola i podsticajem gradnje, rekao je Ilić naglasivsi da će to biti moderan zakon prilagođen svim evropskim i svetskim standardima.

On je istakao da država sa toliko nelegalnih objekata ne može da funkcioniše i da Srbija jednom mora da podvuče crtu, upiše objekte i kaže – od sada više nema divlje gradnje.

dozvola_legalizacija060711U Evropi je, s druge strane, počeo da se koristi jedinstven katastarski satelit putem kojeg se dobijaju podaci za svaku zemlju i Srbija treba da se priključi tom evropskom projektu, ali prethodno moramo da upišemo sve objekte, napomenuo je Ilić.

Za neke privatne nelegalno sagrađene objekte je sporno vlasništvo, koje će se utvrđivati sudskim sporovima, ali sa određenim rokom, kako bi i ti objekti mogli da se upišu.

Ilić je naveo da je od ukupnog broja nelegalnih objekata oko 90% sa nespornim vlasništvom.

Što se tiče objekata od javnog značaja, gde su javna okupljanja, moraju proći strožu proceduru i imati dokaze da su bezbedni za građane, pa bez odgovarajućih potvrda neće moći da se upišu, kažu u ministarstvu.

Građevinska dozvola će po novom Zakonu o planiranju i izgradnji biti u startu besplatna i niko neće imati razloga da nelegalno gradi tamo gde je dozvoljena gradnja, istakao je ministar građevine.

On je kazao da će se do upotrebne dozvole troškovi izmirivati sukcesivno po izvedenom stanju, a ne na početku kao sada.

Na jednom šalteru će se, kako je rekao, dobijati građevinske dozvole, s tim što će opštine i gradovi morati da urade planske akte i odrede zone za individualnu gradnju, ali i industrijsku gradnju za koju će predviđeni objekti grupno dobijati dozvolu.

– Obaveze će se plaćati opštinama i gradovima samo za ono što je izvedeno i ako nisu uložili u kanalizaciju nećete im plaćati za kanalizaciju. Ako nešto sami uradite na uređenju terenu, gde je dozvoljeno, takođe se za to neće plaćati lokalnim samoupravama, što je do sada bio reket – da im platite bez obzira da li su nešto uradili kako biste dobili dozvolu – rekao je Ilić.

Lokalne samoupave, ipak, ne treba da strahuju, jer će imati desetostruko veći prihod od poreza na imovinu građana, pošto će svi plaćati po malo, zaključio je ministar građevine i urbanizma.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *