Građevinarstvo

Svaka kuća u ovom naselju je elektrana za sebe

Ovaj pilot projekat trebao bi da pokaže da li je izvodljivo da naselja, koja autonomno proizvode energiju, zamene elektrane.

U Ujedinjenom Kraljevstvu sprovodi se eksperiment koji bi trebao da ukaže kako dobro osmišljen projekat može da utiče na energetsku efikasnost celog jednog naselja. Naime, 16 zgrada u velškom gradu Nit biće opremljeno najnovijom tehnologijom koja će omogućiti proizvodnju i skladištenje energije koja pokriva 100% potreba za strujom žitelja ovog naselja. Zapravo, ceo komšiluk biće povezan tako da služi kao jedan autonomni izvor čiste energije.

Zgrade kao elektrane

Program nazvan „Zgrade kao elektrane“ nastao je kolaboracijom Centra za inovacije Specific i grupe Pobl specijalizovane za socijalno stanovanje. Ovaj pilot projekat trebao bi da pokaže da li je izvodljivo da naselja, koja autonomno proizvode energiju, zamene elektrane.

Zgrade su projektovane tako da se maksimalizuje učinak solarnih panela na krovovima ali i kolektora koji će koristiti svi stanovi.

 

Novo naselje u Velsu imaće 16 zgrada sa dvosobnim i trosobnim stanovima kao i garsonjerama. Međutim, ono što izdvaja ovo naselje od ostalih jeste da je oblik zgrada podređen poboljšanju energetske efikasnosti, odnosno, proizvodnji što više energije. Tako su zgrade projektovane da se maksimalizuje učinak solarnih panela na krovovima ali i kolektora koji će koristiti svi stanovi za, na primer, punjenje automobila na električni pogon.

Pozitivne kuće

Brojne tehnologije učiniće ove domove ultra efikasnim. Na primer, fasade zgrada će biti urađene od perforiranih metalnih panela koji se zagrevaju kada ih obasjava sunce. Ovaj topao vazduh biće iskorišćen za grejanje stanova.

Elfed Roberts, zvaničnik iz grupe Pobl, pozdravio je odluku za gradnju ovakvog eksperimentalnog naselja rekavši da ono nudi rešenje za energetski efikasno stanovanje koje pritom nije jako skupo.

Ukoliko se ovaj pilot program pokaže uspešnim, sledeći korak je izgradnja 1.200 energetski pozitivih kuća u Svozniju.

Foto: SpecificPobl

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Lala

    A kada leti obasja sunce i ti paneli se zagreju koristice energiju iz solarnih panela za hladjenje preko klima?

    A odrzavanje tih metalnih panela cak i da su pocinkovani?! Pa prostor za glodare i bube koji ce isti stvoriti.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *