Dešavanja

Arhitektonska izložba 100 dela, 100 žena i 100 godina

Muzej primenjene umetnosti i Žensko arhitektonsko društvo ŽAD predstavljaju program Žensko stvaralaštvo u arhitekturi i dizajnu: evropski i lokalni kontekst. Program čini gostovanje tri izložbe koje se bave temom žena u arhitekturi, dve međunarodne i jedne domaće.

Izložba 100 DELA | 100 ŽENA | 100 GODINA, Evropske žene u arhitekturi i dizajnu 1918 – 2018 deo je evropskog projekta MoMoWo – Ženska kreativnost posle modernog pokreta, koji je deo programa Kreativna Evropa. Projekat okuplja partnere iz Italije, Portugalije, Španije, Holandije, Slovenije i Slovačke u cilju skretanja pažnje na ženski doprinos u okviru arhitekture, građevinarstva, dizajna enterijera i industrijskog dizajna. Baza podataka ovog projekta uključuje dve naše arhitektkinje, Ivanku Raspopović i Ljiljanu Bakić, našu eminentnu osnivačicu.

MASP – Muzej umetnosti u Sao Paolu, Lina Bo Bardi, 1957.

Sve tri izložbe gostuju u Muzeju primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, od 14. maja do 2. juna 2018. godine.

MoMoWo putujuća izložba fotografija predstavlja fotografije sa međunarodnog konkursa na temu kuća i stanova žena dizajnera. Konkurs je održan početkom 2016. godine, a fotografije se fokusiraju na kreativnost u stambenom prostoru samih dizajnerki i arhitektkinja, i kako oni utiču na njihov svakodnevni život.

Izložba Njen krug – Žensko stvaralaštvo u arhitekturi XX veka u Srbiji i Crnoj Gori, autora Milene Zindović, Andree Tamaš Dačić i Ivana Stanojeva predstavlja prvi sveobuhvatan prikaz ženskog arhitektonskog stvaralaštva od 1900. do danas kod nas. Izložba je prvi put prikazana 2016. godine u okviru Mikser festivala, a iste godine je gostovala u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Hala Pionir u Beogradu, Ljiljana i Dragoljub Bakić, 1973.

Sve tri izložbe gostuju u Muzeju primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, od 14. maja do 2. juna 2018. godine. Program će biti svečano otvoren u ponedeljak 14. maja u 18 časova.

Prateći program izložbe:

  • Ponedeljak, 14.05. u 18 časova – svečano otvaranje Programa u Muzeju primenjene umetnosti
  • Petak, 18.05. u 18 časova – predavanje Pomeranje granica istorije dizajna. MoMoWo Ženska kreativnost od Modernog pokreta (1918 – 2018) , predavačica: Katerina Frankini, Politehnički univerzitet u Torinu, Muzej primenjene umetnosti. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.
  • Nedelja, 20.05. od 16 do 18 časova – BINA šetnja Žene u arhitekturi između 1900. i 1960., vode: Milena Zindović i Marija Pavlović
  • Subota, 26.05. od 12 časova – stručno vođenje kroz izložbe, vodi: Milena Zindović

 

Kad ste već ovde…

Prva izložba Ženskog arhitektonskog društva
Ovaj topli zid umiruje menstrualne bolove
Anketa: Žene arhitekte ne bi preporučile svoju karijeru koleginicama

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *