Zeleni enterijer žute boje; Foto: Igor Conić
Enterijeri, Izdvojeno

Enterijer kompanije Hitard Engineering u Novom Sadu / Sonja Brstina

Veliki prostor otvorenog plana pretvoren je u atraktivno i dinamično radno okruženje zahvaljujući korišćenju velikog broja biljaka ali i elemenata u jarkoj žutoj boji koji su oplemenili enterijer.

Po projektu arhitekte Sonje Brstine u Novom Sadu je izveden enterijer kompanije Hitard Engineering koja je svoje nove kancelarije preselila u prostor kojim je dominirala šuma stubova. Beo i sterilan prostor od 450 metara kvadratnih bilo je potrebno oplemeniti kako bi se stvorio prijatan prostor za rad mašinskih inženjera, piše portal Dizajn enterijera.

Beli i neugledan plafon ofarban je u tamno sivu boju što je prostoru dalo podlogu za vizuelno razigravanje.

Po zamisli arhitekte, kreiran je prostor otvorenog plana, sa zadržavanjem unutrašnjeg rasporeda u osnovi, ali su primenjena rešenja koja su prostoru dala dinamiku i atraktivnost. Za početak je beli i neugledan Armstrong plafon ofarban u tamno sivu boju pomoću kompresora što je prostoru dalo podlogu za vizuelno razigravanje.

Zeleni zid sa biljkama penjačicama

U prostoru otvorenog plana kreirano je 28 radnih mesta. Svako radno mesto je radna stanica sa svojim prostorom za odlaganje, zelenim zidom koji ih odvaja od bočnog kolege, kao i belim pleksiglasom koji ih odvaja od kolege prekoputa. Zeleni zid izrađen je od metalnog rama sa žicom u rasteru 4×4 centimetara koja pored toga što služi za biljke penjačice može da posluži i za kačenje posuda za olovke i sitnice.

Rastojanje od 2 metra

Radne stanice su organizovane oko stubova kako bi se iskoristile postojeće instalacije dok je rastojanje između radnih mesta 2 metara što obezbeđuje optimalne uslove za rad. Takođe svaka radna stanica ima svoju lampu koja je okačena o stub.

Konferencijske sale su vizuelno istaknute ali fizičke odvojene od ostatka prostora toplo žutim gredicama.

U okviru prostora kreirani su dve manje konferencijske sale koje su vizuelno istaknute toplo žutim gredicama ali su ovim rešenjem ujedno i odvojene od ostatka prostora kako bi se stvorila privatnija atmosfera. Prostori ušuškani u drveni enterijer mogu da prime osam, odnosno petoro ljudi.

Privatni prostori s pogledom na grad

U prostoru otvorenog plana, kojim preovlađuju sivi tonovi, kreirane su dodatne vizuelno dinamične zone za odmor. Jedna je takođe žute boje sa foteljama iz kojih se može uživati u lepom pogledu na užurbani život grada dok je drugi prostor sa sofama u zelenoj boji sa visokim uzglavljem koji obezbeđuje zaposlenima da se na kratko isključe iz okruženja.

Zeleni pod na zidu

Jedina fizička odvojena prostorija u centralnom prostoru iskorišćena je za kreiranje glavne konferencijske sale sa 12 mesta u kojoj su primenjena slična enterijerska rešenja kao i u ostatku prostora ali u drugačijem koloritu. Boja itison tepiha podignuta je na zidove pa je cela prostorija dobila zeleni kolorit koji je upotpunjen zelenilom oko televizora kao i biljkama na konferencijskom stolu.

Zaposlenima je na raspolaganju i kantina sa dva velika trpezarijska stola i barom sa šank stolicama. U okviru ovog prostora organizovana je i velika kuhinja.

Faktografija

 • ime projekta: enterijer Hitard Engineering doo
 • lokacija: Novi Sad
 • autor: Sonja Brstina, Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs
 • saradnici: Hana Mekić
 • površina: 450 m2
 • godina projektovanja: 2019.
 • godina realizacije: 2020.
 • fotografija: Igor Conić

Fotogalerija

Sve fotografije pogledajte na portalu Dizajn enterijera.

Zeleni enterijer žute boje u Novom Sadu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Anton

  Ne razumem ovaj novi trend tamnih plafona. „Podloga za razigravanje“ je mogla da se postigne i sa svetlijom nijanson plafona, pa čak i sa belom.

  1. sonja

   Taman plafon u prostorijama sa velikom površinom čini da prostor izgleda još viši nego kada je u beloj boji. Zvuči neobično ali je tako. Zbog toga u prostorijama koje su velike (pre svega veliki open space prostori sa dosta svetla) arhitekte vole da stavljalju tamne plafone. Pozdrav

 2. Marko

  O organizacionoj kulturi kompanije više mi govori to što su kamere za nadzor postavljene u svim delovima radnog prostora

  1. Sonja Brstina

   Svaki poslovni prostor koji smo radili, od pedijatrijske ordinacije do velikih open space prostora imaju kamere. One su tu iz sigurnosnih razloga a praćenje efektosti rada zaposlenih se radi na neki drugi način.

 3. Miško

  Čemu kamere? Instaliraš program i pratiš svačiji monitor – ko šta radi, ko je iolko puta kliknuo.

 4. Rade

  Strucno i profesionalno odradjen posao.
  Arhitekta koji na izvanredan nacin zelje poslodavca i tehnicke mogucnosti raspolozivog prostora zna da ukomponuje u funkcionalnu celinu pogodnu za delatnost kojom se firma bavi.

  Svim preduzetnicima i ostalima koji traze arhitektu od poverenja i strucnosti najiskrenije preporucujem saradnju sa Sonjom i njenom uigranom ekipom.

  1. Sonja Brstina

   Poštovani Rade, hvala puno na lepim rečima. Bilo mi je zadovoljstvo raditi na ovom lepom projektu. Sve najlepše

Ostavite odgovor

Obavezna polja *