Arhitektura, Izdvojeno

Nova stambena zgrada u Berlinu zida se bez unutrašnjih zidova

Vlasnici nekretnina u ovoj berlinskoj zgradi sami će moći da određe površine i forme prostorija svojih budućih stanova.

Studio Zanderroth Architekten je u prestonici Nemačke isprojektovao novu stambenu zgradu pod nazivom cb19 s jednom zanimljivom karakteristikom. Naime, konstruktivni sistem ne podrazumeva noseće zidove u unutrašnjosti čime je postignuto da svih 27 vlasnika stanova organizuju unutrašnji prostor u skladu sa svojim potrebama.

cb19 02

Ovaj objekat zapravo je projektovan kao co-housing gde su budući vlasnici uz pomoć nemačke organizacije SmartHoming sami investitori svoje zajedničke zgrade. Ova organizacija im je pomogla pri odabiru i uređenju parcele, dok su vlasnici stanova u daljoj saradnji s izvođačima i arhitektama radili na projektovanju zgrade, gde je nakon osnovne forme bez unutrašnjih zidova, svako pojedinačno uređivao svoj stan.

cb19 03

Stambeni kompleks cb19 sastoji se iz dve zgrade od sedam spratova. Objekti su građeni od betonskih panela sa ošupljenim jezgrom i ovaj sistem podrazumeva veću otpornost konstrukcije a u isto vreme i redukovanu sopstvenu težinu. Ova konstrukcija omogućila je da se premoste željeni rasponi i da ne postoji potreba za unutrašnjim nosećim zidovima.

cb19 04

Nova zgrada nastala je na parceli na kojoj je nekada bila mala automehaničarska radionica. Ovaj objekat je svojom fasadom modernog dizajna, ipak je na neki način uklopljen sa okolnim starim zgradama. Blago naglašena horizontala i segmentni aluminijumski paneli stvaraju nekakav vid veze sa okruženjem.

cb19 01

Većina vlasnika stanova organizovala je svoj prostor u dvosobne i trosobne stanove. Međutim, ima i onih koji su spajali dva stana po vertikali i kreirali duplekse, a jedan od njih sastavljen je čak od četiri stambene jedinice na dva sprata i zapravo je penthaus ove zgrade.

cb19 05

Celokupan proces planiranja i izgradnje objekta trajao je četiri godine, a cena troškova iznosi 1.445 evra po kvadratu.

cb19

Pogledajte i kako izgleda nova stambena zgrada u Parizu s pozlaćenom fasadom.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *