Enterijer obnovljenog Centra Žorž Pompidu; Vizuelizacija: Moreau Kusunoki Architectes and Frida Escobedo Studio
Svetski projekti

Renco Pjano ovog puta u žiriju: Ovako će izgledati obnovljeni Centar Pompidu

Došlo je vreme da se ikona Pariza i high-tech arhitekture rekonstruiše i to ne podrazumeva samo uklanjanje azbesta već i obnovu svih fasada i unutrašnjih prostora.

Francuski studio Moreau Kusunoki Architectes i meksička praksa Frida Escobedo Studio predstavili su pobednički rad na konkursu za temeljnu obnovu Centra Žorž Pompidu, visokotehnološkog kompleksa u Parizu.

Prema rečima autora projekta, renoviranje ima za cilj da poboljša kretanje i pristupačnost unutar objekta, koji su projektovali britanski arhitekta Ričard Rodžers i italijanski arhitekta Renco Pjano, a koji je otvoren 1977. godine.

Predviđeno je da se sa renoviranjem završi do 2030. godine, i to nakon što se muzej zatvori na pet godina kako bi se projekat realizovao po planu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Centar Žorž Pompidu otvoren je 1977. godine; Vizuelizacija: Moreau Kusunoki Architectes and Frida Escobedo Studio

Novi dizajn u duhu originalne zgrade

Renoviranje će uključivati poboljšanje pristupačnosti zgrade, dodavanje novih korisnih površina, tretiranje korodiranih delova objekta, zamenu svih fasada i uklanjanje azbesta.

Kako se navodi, gde bude bilo moguće, originalna zgrada će biti sačuvana i obnovljena na način da nastavi da živi u budućnosti onakva kakva je bila i pre.

Područja koja će biti modifikovana arhitekte planiraju da dizajniraju u duhu originalne zgrade, a svoje predloge prethodno će podeliti sa Radionicom Renca Pjana.

Projekat ima za cilj da poboljša pristupačnost muzeja; Vizuelizacija: Moreau Kusunoki Architectes and Frida Escobedo Studio

Projekat je prilika da kroz korektnu, prilagodljivu obnovu stvorimo muzej koji jača otvorenost i kontinuitet sa gradom.

„Od svog osnivanja, Centar Pompidu je težio da bude eksperimentalni prostor, te je konstantno izmišljao načine na koje bi ostao relevantan i kako bi inspirisao nove ideje“, objasnili su za Dezeen direktori u Moreau Kusunoki, Nikolas Moro i Hiroko Kusunoki.

„Videli smo ovaj projekat renoviranja kao priliku da poboljšamo sve ove aspekte i kroz korektnu, prilagodljivu obnovu stvorimo muzej koji jača otvorenost i kontinuitet sa gradom“, dodale su francuske arhitekte.

Originalni dizajn zgrade će biti sačuvan tamo gde to bude bilo moguće; Vizuelizacija: Moreau Kusunoki Architectes and Frida Escobedo Studio

Planirano je da podrum i stepenište koje povezuje Forum budu prošireni kako bi se stvorio živahan društveni prostor.

Autori su istakli da njihov predstavljeni predlog proizilazi iz dijaloga sa postojećom strukturom.

„Umnožavanjem fizičkih i vizuelnih poroznosti i vraćanjem jasnoće različitim putevima korisnika, dizajn podstiče reaktivaciju i prekvalifikaciju prostora“, rekli su iz studija.

Planirano je da stepenište koje povezuje Forum, središnji višenamenski prostor Centra Pompidu, kao i podrum, budu prošireni kako bi se stvorio živahan društveni prostor.

Područja za prijem posetilaca biće smeštena u blizini glavnog ulaza, a određeni elementi koji blokiraju pogled kroz staklenu fasadu biće uklonjeni, kako bi se i više prirodnog svetla pustilo u unutrašnjost.

Projektom će u unutrašnjost biti pušteno i više prirodnog svetla; Vizuelizacija: Moreau Kusunoki Architectes and Frida Escobedo Studio

Panoramski pogled s krovne terase

Prostor New Generation, koji se nalazi na prvom spratu, pružiće novi rekreacijski prostor, uključujući i prostore posvećene maloj deci i dečiju biblioteku.

Prema planu, krovna terasa na sedmom spratu biće dostupna javnosti, nudeći posetiocima panoramski pogled na Pariz.

Prostor New Generation na prvom spratu; Vizuelizacija: Moreau Kusunoki Architectes and Frida Escobedo Studio

Renoviranje će takođe uključivati i dodavanje rampi i zona koje će poboljšati integraciju objekta sa okruženjem.

Renoviranje će takođe uključivati i promene na trgu ispred ulaza u objekat, kao i dodavanje rampi i zona koje će poboljšati integraciju objekta sa okruženjem.

Preko puta trga biće renovirana i prizemna galerija Atelier Brancusi.

Biće renovirana i prizemna galerija Atelier Brancusi; Vizuelizacija: Moreau Kusunoki Architectes and Frida Escobedo Studio

Projekat se savršeno uklapa u arhitekturu zgrade, ostavljajući prostor za buduće obnove i čuvajući njen integritet.

Bitno je pomenuti da je predstavljeni dizajn izabran kroz konkurs koji je organizovao Centar Pompidu, a član konkursnog žirija bio je i Renco Pjano.

„Verujem da su pobednici ovog konkursa u potpunosti razumeli duh Centra Pompidu. Njihov projekat se savršeno uklapa u arhitekturu zgrade, ostavljajući prostor za buduće obnove i čuvajući njen integritet“, rekao je Renco Pjano.

Podsetimo, izložbe koje su do sada bile organizovane u Centru Pompidu uključuju i najveću retrospektivnu izložbu posvećenu delima Normana Fostera, kao i izlaganje kontroverzne skulpture holandskih dizajnera Atelier van Lieshout, koja je bila bila odbijena od strane Luvra.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *