Soria Moria Sauna, Foto: Feste Landscape / Architecture
Svetski projekti

Ova sauna na šipovima obložena šindrom dizajn crpi u starim predanjima

Simpatični objekat na šipovima obložen je zlatnom šindrom koja je u sjajnom kontrastu sa zelenom okolinom i plavim jezerom.

Želite na spa vikend? Imamo jedan primamljiv predlog za vas… Norveški studio Feste specijalizovan u oblasti dizajna i pejzažne arhitekture, osmislio je projekat saune koja se savršeno uklapa u ruralni okoliš. Sauna zvana Soria Moria smeštena je nasred jezerceta na oko 160 kilometera od Osla sa spektakularnim pogledom na obližnje planine.

Čitav objekat od 39 kvadrata oslonjen je na šipovima, a konstrukcija je izvedena u čeliku i potom obložena šindrom kako bi se što bolje uklopilo u okolinu. Zapravo, postoji još jedan razlog za to.

Oblaganje zlatnom šindrom inspirisano je starom norveškom bajkom o zlatnoj palati u planinama.

Eksterijer saune obložen je drvenim šindrama koje ovako poređane podsećaju na tradicionalne objekte iz regiona. U oblogu su uključene i zlatne šindre, a ovo rešenje inspirisano je starom norveškom bajkom o zlatnoj palati u planinama.

Akcenat na pogledu

U unutrašnjosti se nalaze sauna, prostorija za presvlačenje, i posebna soba s velikih prozorima u kojoj korisnici mogu da se opuste dok iz udobnih fotelja posmatraju okolinu. Nešto svetlije drvo korišćeno je za oblaganje unutrašnjih zidova.

Kupanje je dozvoljeno i u samom jezeru, pa je zato ova kuća na šipovima projektovana tako da bude nenametljiva. Dugački mol povezuje objekat sa obalom.

Izgradnja Soria Moria saune samo je deo velikog projekta „Tales of the Waterway“ koji ima za cilj da privuče novi talas turista u regiju Tokke, piše DesignBoom.

Grafičke podloge:

Ostale fotografije projekta pogledajte u albumu:

Fotografije: Feste Landscape / Architecture

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *