Arhitektura

Kako zapuštene gradske garaže mogu postati pristupačni stambeni kompleksi

Ideja je da se strukture višespratnih garaža iskoriste kao konstruktivni okvir za postavljanje transportnih kontejnera čime bi se formirale stambene jedinice.

Arhitektonska firma KTGY Architecture + Planning predstavila je plan, nazvan Park House, za izgradnju povoljnih stambenih kompleksa u američkim gradovima gde trenutno, kao i u većini svetskih metropola postoji manjak pristupačnih stanova, a puno javnih garaža koje zvrje prazne. Naime, kroz ovaj projekat predloženo je kombinovanje neiskorišćenih parking prostora s transportnim kontejnerima.

Od tri kontejnera bi se formirala stambena jedinica koja bi se potom upakovala između stubova neiskorišćene garaže.

Svaka stambena jedinica bila bi sačinjena od tri transportna kontejnera, kako bi se formirao stambeni prostor površine 89 kvadratnih metara, piše Dezeen.

Duže strane kontejnera bile bi uklonjene kako bi se formirao otvoren prostor, dok bi u oba pravca bio ojačan čeličnim gredama i montažnim zidovima.

Stan od tri kontejnera površine 89 kvadrata

Pakovanje između stubova

Svaka stambena jedinica bi bila prostorno organizovana postavljanjem pregradnih zidova i bila bi opremljena kuhinjom i kupatilom.

Ovako formirane stambene jedinice bi zatim bile u nizu pakovane između stubova garaže. Kako bi se oformile terase, koridori i razigrala fasada, jedinice su naizmenično smaknute u odnosu na ravan fasade.

Osim na privatnih terasama, stanari bi dobili i zajedničko centralno dvorište, koje osim što čini prostor prijatnijim, omogućava i dovoljan dotok prirodnog svetla u sve stanove i vizuelnu konekciju među spratovima.

Iskorišćavanje umesto rušenja

Cilj projekta bio je da se stvori ekonomičan i održiv sistem izgradnje, koji bi obezbedio pristupačne stanove za mlade ljude i one koji kupuju svoju prvu nekretninu.

„U Sjedinjenim Američkim Državama postoji kriza na tržištu pristupačnih stanova. Svi pokušavaju da pronađu rešenje kako da se izgrade stanovi po nižoj ceni. Mi smo se zapitali kako da postojeće strukture popravimo i iskoristimo, a ne da ih srušimo.“ – rekao je jedan od vodećih arhitekti, David Senden.

Rendering: KTGY Architecture + Planning

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *