Iako masivna, ova konstrukcija je lagana i transparentna; Foto: Lukas Schaller
Konstrukcije

Okačena čelična konstrukcija za knjige u novoj biblioteci na Kornelu

Konstrukcija je podignuta od nivoa poda kako bi delovala lakše u prostoru i kao bi biblioteka bila što prozračnija.

Austrijska arhitektonska firma Wolfgang Tschapeller napravila je potpunu transformaciju prostora u biblioteci za lepe umetnosti Mui Ho koja se nalazi u okviru čuvenog Univerziteta Kornel. Biblioteka koja datira od 1911. godine sadrži kolekciju umetničkih i dizajnerskih materijala Fakulteta za arhitekturu, planiranje i umetnost, i kao prostor takve namene imala je potrebu za izmenom načina čuvanja knjiga.

Čitav sprat objekta uklonjen je kako bi se napravio prostor za okačenu policu koja je sada u otvorenom planu biblioteke. Nova konstrukcija police zapravo je masivna struktura od više spratova koju povezuju stepenice i galerijski koridor po kojoj se hoda u potrazi za željenom knjigom.

Konstrukcija je podignuta od nivoa poda kako bi delovala lakše u prostoru i kao bi biblioteka bila što prozračnija. Tome u prilog ide i transparentnost celokupne strukture od brušenog čelika, koja ne sadrži nikakve zidove.

Foto: Lukas Schaller

Čitava struktura izdignuta je od poda za 1,47 metara kako bi biblioteka delovala lakše i prozračnije.

„Čitav prostor sa više od 125.000 knjiga konstruisan je kao jedan plutajući volumen koji visi sa greda krova i kao da lebdi iznad nivoa poda, ostavljajući slobodan prazan prostor ispod. Bez zidova, transparentnost kroz i između nivoa omogućava posetiocima višestruke preklapajuće poglede kroz unutrašnji prostor, kao i prema spoljašnjem prostoru.“ – istakle su arhitekte za Dezeen.

Polutransparentne čelične rešetke poda, kao i odsustvo zidova, stvaraju čiste vizure s jednog kraja konstrukcije na drugi. Osim toga, transparentni otvori na fasadi pružaju pogled na zanimljivu konstrukciju u unutrašnjosti koja služi kao svetionik i poziva na ulazak u kampus.

Okačena biblioteka

Konstrukciju čini 17 horizontalnih platformi koje su međusobno organizovane na tri nivoa. Svaki niz potpomognut je horizontalnom gredom, koja ga povezuje sa zidom, kao i nizom stubova koji omogućavaju da čitava struktura bude izdignuta na oko 1,47 metara od poda.

Foto: Lukas Schaller

Pogled ispod suknje

Međutim, ovaj projekat se ne sviđa baš svima. Neki su zamerili da transparentna konstrukcija onima koji su na nižim nivoima pruža pogled ispod suknje onih koji se nalaze na višim nivoima.

„Arhitekte, ako trenutno projektujete biblioteku morate dobro razmisliti o svojim korisnicima, uključujući one koji imaju točkove, štapove i suknje.“ – napisala je u svom tvitu kritičarka arhitekture Alexandra Lange.

Sa druge strane austrijski arhitekta Tschapeller branio je svoj rad.

„Projektantske odluke donete za ovu biblioteku potiču od radoznalosti kako se uski prostori mogu učiniti otvorenijim i velikodušnijim. O upotrebi podne rešetke diskutovalo se kroz različite perspektive tokom čitavog projekta i ona je odabrana kao rezultat pažljive arhitektonske analize.“ – rekao je Tschapeller.

Foto: Lukas Schaller

U okviru projekta rekonstrukcije bilo je potrebno organizovati i prodavnicu za drveni i metalni materijal, kao i prostor za izradu maketa, istraživačku laboratoriju i skladište sitnog alata. Tschapeller je dodao i da je na ovaj način obezbeđen prostor za dve radionice unutar objekta, gde je jedna fabrika za materijal, a druga za misli i koncepte.

Što se spoljašnjosti tiče, na samom krovu zgrade postavljena je paluba koja je ustvari prostor u kom se smeštaju privremene eksperimentalne strukture, kako studenata tako i nastavnika.

Foto: Lukas Schaller

LEED nadgradnja

Biblioteka Mui Ho trenutno prolazi kroz proces sticanja LEED sertifikata. Nadgradnja objekta, uključujući izolaciju, dvostruko zastakljeni prozori i zamena svih mehaničkih sistema trebalo bi da zajedno umanje potrošnju energije biblioteke za 70 posto.

Foto: Lukas Schaller

Foto: Lukas Schaller

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *