Građevinarstvo, Izdvojeno

Selo nadomak Amsterdama koje samo sebe hrani

Ovog leta u Holandiji počinje izgradnja samoodrživog sela ReGen koje ne samo da će proizvoditi energiju za svoje potrebe, već i hranu potrebnu za sve žitelje.

Prva stvar koju ćete primetiti na ulasku o ovo selo nadomak Amsterdama jeste staklo. Biće ga zaista puno! Ono će obavijati sve kuće i bašte obezbeđujući tako prigodne uslove za uzgoj hrane u lokalu. Nje će biti toliko da će zadovoljiti sve potrebe lokalnog stanoništa. Međutim, zbog čega toliko muke kada se hrana može nabaviti i na drugi, lakši način?

samoodrzivo-selo-amsterdam-1

Pri transportu proizvedene hrane s jednog kraja sveta na drugi, propadne 30% proizvodnje.

„Oko 40% raspoloživog zemljišta na Zemlji zauzeto je proizvodnjom hrane,“ – objašnjava Sinus Lynge, jedan od osnivača arhitektonske firme EFFEKT, koja potpisuje projekat ovog inovativnog sela. „Proizvodnja hrane uzrokuje najveću emisiju gasova u atmosferu, najveći je uzročnik seče šuma a pritom je odgovorna i za potrošnju 70% pitke vode na svetu. Pri transportu proizvedene hrane s jednog kraja sveta na drugi, propadne 30% proizvodnje.“, piše Deutsche Welle.

samoodrzivo-selo-amsterdam-2

Inicijalna ideja došla je od američkog preduzetnika James Ehrlicha, suosnivača projekta ReGen, koji je angažovao EFFEKT da ga isprojektuje.

ReGen sela projektovana su tako da napaju energijom iz sopstevnih izvora, prave hranu za potrebe svojih žitelja i da razgrađuju sav otpad i vraćaju ga u prirodu.

– kaže preduzetnik James Ehrlicha.

 

samoodrzivo-selo-amsterdam-4

Od muve do ribe

Ceo sistem je zatvoren. Otpad iz domaćinstva se ili kompostira ili se pretvara u biogas za proizvodnju struje. Ako se kompostira, otpad služi za uzgoj, između ostalog i, muva koje potom služe kao hrana za ribe čiji ostaci, potom, postaju đubrivo za biljke u akvaponičnom sistemu. To je sistem koji kombinuje uzgajanje ribe i biljaka u jednom rezervoaru. Ovaj proces simbioze zahteva 98 posto manje zemljišta od tradicionlne poljoprivede.

samoodrzivo-selo-amsterdam-3

Samoodrživost i u pustinji?

Prvo ovakvo selo počeće da se gradi na leto u Holandiji, nadomak Amsterdama, ali najveći potencijal ReGen sela mogu pokazati u zemljama u razvoju gde se milioni ljudi sele iz ruralnih oblasti u potrazi za boljim životnim uslovima. Zemlje sa toplom klimom (kandidati su Saudijska Arabija, Indija, Kina i Malezija) takođe mogu biti dobar izbor za gradnju ovakvih sela, jer su pustinje dobro osunčane… što će možda i malo smanjiti količinu potrebnog stakla.

samoodrzivo-selo-amsterdam-6

Pogledajte i ovu vinariju koja imitira okolinu:

Vinarija u srcu Slavonije koja imitira okolinu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *