46. Salon arhitekture održaće se od 28. marta do 28. aprila
Saloni

Otvara se 46. Salon arhitekture i (konačno) ima svoju politiku

Izložbu prati bogat edukativni program namenjen arhitektonskoj zajednici i široj javnosti, u skladu sa vizijom i ciljevima Nacionalne arhitektonske strategije.

Četrdeset i šesto izdanje Salona arhitekture, tradicionalne godišnje manifestacije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, biće otvoreno danas, 28. marta, u 18 časova i trajaće do 28. aprila 2024. godine, a pod sloganom „Imamo svoju politiku!“.

Podsetimo, ovogodišnji salon predstavlja arhitektonski ekosistem u Srbiji i biće realizovan u organizaciji Muzeja primenjene umetnosti (MPU) u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije (UAS), Asocijacijom srpskih arhitektonskih praksi (ASAP) i Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD).

Kao večerašnji govornici najavljeni su članovi Saveta Salona: Slobodan Jović, ispred Muzeja primenjene umetnosti, Vesna Cagić Milošević, ispred UAS-a, Žaklina Gligorijević, ispred udruženja ŽAD, Marko Korošec, ispred ASAP-a i Biljana Jotić, direktorka MPU, koja će svečano otvoriti 46. Salon arhitekture.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Detalj sa prošlogodišnjeg izdanja Salona; Foto: Dragana Udovičić

Nužnosti sinergije čitave arhitektonske zajednice

Osnovni zadatak ove manifestacije, utemeljene 1974. godine, jeste da stručnoj i široj javnosti izloži godišnju arhitektonsku produkciju: realizacije, projekte, publikacije i istraživanja u oblasti savremene arhitekture, nove ideje u arhitektonskoj teoriji i praksi, te da podstiče dijalog i razmenu među arhitektama, ali i sa širom publikom.

Zajedničkim radom na organizaciji ovogodišnjeg salona organizatori žele da pošalju poruku o nužnosti sinergije čitave arhitektonske zajednice u Srbiji sa ciljem da arhitektura kao disciplina dobije bolje i vidljivije mesto u društvu.

Koncept manifestacije zasniva se na salonskom predstavljanju radova (izložba), programskom delu (tema) i dodeli nagrada, pohvala i priznanja.

Salon arhitekture Muzeja primenjene umetnosti sabira više nivoa kojima se u jednom vremenskom periodu akcentuju važna aktuelna dešavanja vezana za delatnost arhitekture. U aprilu se javnosti predstavlja ono što se istražuje, oblikuje i priprema tokom cele godine.

Koncept manifestacije zasniva se na salonskom predstavljanju radova (izložba), programskom delu (tema) i dodeli nagrada, pohvala i priznanja. Svake godine tematskim programskim rešenjima Salon arhitekture javnost upoznaje sa aktuelnim tačkama arhitektonskih praksi i teorije.

Članovi Saveta 46. Salona arhitekture (l-d): Biljana Jotić, Slobodan Jović, Vesna Cagić Milošević, Žaklina Gligorijević i Marko Korošec

Iskorak u formi, temama i sadržaju

Ovogodišnji Salon arhitekture predstavlja kontinuitet pažljivo uspostavljane sinergije tokom višegodišnje pripreme i formiranja prve Nacionalne arhitektonske strategije, usvojene sredinom 2023. godine.

Kao i Strategija, Salon neguje i podržava vrednosti generisane kroz tradiciju i razvoj, ali pravi i iskorak u formi, temama i sadržaju: izložbu ukupne arhitektonske produkcije u Srbiji i takmičenje za najbolja ostvarenja ove godine prati bogat edukativni program namenjen arhitektonskoj zajednici i široj javnosti, u skladu sa vizijom i ciljevima Strategije.

Salon je prilika da se razume dato pravo i usvoji mogućnost profesije da deluje, kao i da se učine prvi koraci u primeni Strategije

„S tim u vezi, slogan ovogodišnjeg Salona je ‘Imamo svoju politiku!’. Arhitektonska zajednica je definišući sopstvene arhitektonske politike (konačno) dobila osnov za akciju uspostavljanja mehanizama kojima se utiče na kvalitet arhitekture. Salon je prilika da se razume dato pravo i usvoji mogućnost profesije da deluje, kao i da se učine prvi koraci u primeni Strategije“ – navode organizatori i dodaju:

„Zbog svog nacionalnog karaktera, snažne javne komunikacije i velikog dometa, fokus programa Salona je na sprovođenju aspekata Strategije koji se tiču mesta arhitekture u društvu, kulturi, institucijama i obrazovnom sistemu, čemu će doprineti i predstavljena iskustva u primeni arhitektonskih politika uvaženih gostiju iz Evrope“.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *