Otkrivamo koliko košta uklanjanje spoljnih jedinica klima-uređaja; Foto: Gradnja
Aktuelno

Koliko košta uklanjanje klima-uređaja s ulične fasade

Početna investicija od 100 evra može dosta da naraste u zavisnosti od složenosti posla, a u ovu problematiku treba uključiti i nedostatak klima-majstora koji su ionako prebukirani. 

Novi Zakon o planiranju i izgradnji koji donosi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je pred skupštinskim usvajanjem. Osim što ćemo morati da vadimo energetski pasoš za svaku, pa i staru zgradu, ovaj zakon donosi i propis da se klima-uređaji s uličnih fasada moraju skinuti u određenom roku ili slede kazne.

Vlasnici zgrada javne namene imaće rok od dve godine da uklone klime sa fasada, dok će oni koji žive u privatnim objektima u zaštićenim celinama imati tri godine duži rok. Svima ostalima, što u praksi znači 99% svih zgrada, taj rok je 10 godina.

Dakle, klima-uređaji ili moraju biti nevidljivi ili se moraju skinuti. U suštini, ovaj Zakon je dobar jer će zgrade izgledati mnogo bolje bez ružnih spoljnih jedinica. Pritom, kondenz neće ni kapljati na prolaznike.

Međutim, raspitali smo se kod stručnih majstora koliko u praksi može koštati uklanjanje klima sa ulične fasade.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Rok od 10 godina za skidanje fasada ako se usvoji Zakon; Foto: Gradnja

Ukoliko repozicioniranje klime zahteva angažovanje dizalice, investicija se brzo može popeti na 300 i više evra.

Naravno, ne može se dati jednostavan odgovor koliko košta da se izmesti jedna klima sa fasade jer ona zavisi od mnogo faktora kao što su dostupnost, veličina klime, dužina instalacije ili skrivanje cevi pa samim tim i zavisi kolika će ta investicija koštati.

U idealnom slučaju pomeranje može koštati oko 100 evra ako je potrebno samo klimu postaviti neposredno pored stare i dovesti sve klime u istu vertikalu.

Međutim, ukoliko repozicioniranje klime zahteva angažovanje dizalice koja se iznajmljuje u proseku od oko 60 evra na sata, ta investicija će se brzo popeti na 300 i više evra.

Posebna problematika može biti postavljanje klime na krov gde se ukupnim troškovima treba dodati i 20 evra po svakom dužnom metru za instalacije (struja, bakarna cev, voda) što u slučaju visokih objekata zna da značajno podigne cenu.

Ružne fasada sa klimama; Foto: Gradnja

Maske za klima-uređaje

Druga predložena je varijanta jeste da klima-uređaji postanu nevidljivi, što u praksi znači postavljanje maske. Naravno, cena ovakve maske sa potkonstrukcijom, oblogom i montažom je jako rastegljiv pojam pa je jako teško dati čak i cenovni opseg.

Materijal za sakrivanje spoljne jedinice klima-uređaja mora biti takav da dozvoljava protok vazduha pa se najčešće koriste maske od laserski rezanog lima u raznim dekorima. Na internetu se mogu naći neka gotova rešenja koja koštaju oko 120-150 evra bez montaže.

Postavlja se pitanje koliko ovakve maske same po sebi narušavaju izgled originalnog objekta.

Međutim, tu dolazimo do drugog problema, odnosno pitanja koliko ovakve maske same po sebi narušavaju izgled originalog objekta. Njihovo postavljanje na fasadu bez dozvole autora originalnog projekta krši druge odredbe Zakona o planiranju i izgradnji pa je upitno da li je ovo pravi put za rešavanje problema.

U svakom slučaju, ko ne skine klime ili ne učini nevidljivim u navedenom roku, dobiće kaznu od komunalaca koje će se za fizička lica kretati od 25.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica i do 100.000 dinara.

Problem dostupnosti klima-majstora

Investicija nije mala pa bi sufinansiranje ovog projekta od strane države svakako bilo dobrodošlo. Teško je reći da li bi se sve uspelo realizovati za deset godina pogotovo što se u ovu problematiku mora uključiti i problem dostupnosti klima-majstora koji su inako prebukirani.

Međutim, određivanje roka je jako važno jer ukoliko ga nema ovi radovi će se odlagati u nedogled.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Arhitekta

  Primenjivaće se isto kao što ne smeju da se zaziđuju i zastakljuju terase, nadograđuju objekti „golubarnicima“, neadekvatno menjaju prozori i uništavaja izgled objekata. Isto jao što je obavezno imati projekte za adaptacije, a u praksi dunđeri ruše kako stignu. Da ne pričamo o nelegalnim objektima.
  Kao po običaju bavimo se marginalnim problemima dok imamo mnogo ozbiljnije koje prvo treba rešavati, prvenstveno primenom zakona koje institucije prve neprimenjuju.
  Tek onda može da se priča o ovakvim temama, koje jesu problem, ali manji od mnogih.

 2. Vlada penzioner

  Prvo nek se srede sve fasade zgrada jer to vise ruži nego klime koje uzgred olaksava život u ovim danima

 3. Ddd

  Selo gori a baba se češlja

 4. Dusan

  Voleo bi kao primer da se snimi zgrada u Bulevaru Zorana Đinđića od broja 80 do broja 100. Jedanaest ulaza, svaki sa 52 stana. Zgrada dvostrana, sever , jug. Sa jedne strane svakog ulaza ima do dvadeset klima uređaja, plus otprilike isto druga strana. Stanovi u vlasništvu, terase, popriličan broj zastakljeni. Velika bahatost od neke podguzne muve da se dodvori ministarstvu. U redu je da se dovedu u istu ravan, u redu su i maske. Za sve ostalo treba da se digne kuka i motika. Biću u prvim redovima.

 5. NN

  Opet se dele građani: na one koji gledaju ka dvorištu i one koji gledaju ka ulici. Jedni treba da pomeraju klime ili će biti kažnjeni a drugi neće.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *