Rok od 10 godina za skidanje fasada ako se usvoji Zakon; Foto: Gradnja
Aktuelno

Kazne za klime na fasadi? Šta kaže novi Zakon o planiranju i izgradnji o uklanjanju ovih uređaja s fasada

Spoljne jedinice klima- uređaja moraće da budu uklonjene sa fasada svih zgrada ili da se instaliraju na način da ne budu vidljive.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koju je sprovelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, završena je u februaru ove godine.

Pored toga što se uvodi obaveza izdavanja energetskog pasoša, ukida se konverzija zemljišta, daje se mogućnost investitorima da van objedinjene procedure pribavljaju uslove komunalnih kuća, kao i da se uvodi glavni državni urbanista, ovih dana odjeknula je vest da ćemo možda morati da skidamo klima-uređaja s fasada.

Srodni članci s portala Gradnja:

Ružno i kaplje; Foto: Gradnja

Nevidljivi klima-uređaji

A šta stvarno kaže predlog Zakona o planiranju i izgradnji, koji je u skupštinskoj proceduri? Evo šta piše u članu 83:

“Predlogom zakona propisano je da spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju budu instalirane na način da nemaju uticaj na neposredno okruženje. Ovim članom propisano je i da su vlasnici zgrada javne namene koje se nalaze u granicama nepokretnih kulturnih dobara i njihovoj zaštićenoj okolini u obavezi da u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona sa uličnih fasada uklone sve spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju odnosno da ovi uređaji ne budu vidljivi.”

Predlogom zakona propisano je da spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju budu instalirane na način da nemaju uticaj na neposredno okruženje.

Dakle, vlasnici zgrada javne namene imaće rok od dve godine da uklone klime sa fasada.

”Stavom 3. istog člana vlasnici zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama u granicama nepokretnih kulturnih dobara i njihovoj zaštićenoj okolini su u obavezi da iste uklone u roku od 5 godina.”

Vlasnicima privatnih objekata u zaštićenim celinama taj rok je pet godina.

“Takođe, stavom 4. istog člana propisana je obaveza vlasnika zgrada da van granica nepokretnih kulturnih dobara i njihove zaštićene okoline ukloni spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju, u roku od 10 godina.“

A svi ostali imaju rok od 10 godina da klime postanu nevidljive.

Novčane kazne i komunalci

“Ovim članom propisane su i novčane kazne, kojom se kažnjavaju odgovorna lica u slučaju nepostupanja u propisanim rokovima. Takođe ovim članom propisano je da će se novčanom kaznom kazniti i jedinica lokalne samouprave, ukoliko u propisanom roku ne donese akt kojim se bliže uređuje način uklanjanja spoljnih jedinica uređaja za klimatizaciju. Nadzor nad primenom odredbi ovog člana vrši organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove komunalne inspekcije odnosno komunalne milicije.“

Dakle, ko ne skine klime ili ne učini nevidljivim dobiće kaznu od komunalaca koje će se za fizička lica kretati od 25.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica i do 100.000 dinara.

Rok od 10 godina za skidanje fasada ako se usvoji Zakon; Foto: Gradnja

Izmeštanje na dvorišnu fasadu, terasu ili krov

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić kaže za Euronews Srbija da će tek uslediti definisanje konkretnih pravila koja je moguće sprovesti u Beogradu, ali i navodi da spoljne jedinice uređaja za klimu mogu da se izmeste na dvorišnu fasadu, terasu, odnosno lođu i na krov.

Stojičić kaže da jedna od mogućnosti da neki od objekata dobiju maske za te spoljne jedinice, ali i navodi da bi i tada one morale da se premeste kako bi sve bile u istoj vertikali.

Jedna od mogućnosti je objekti dobiju maske za spoljne jedinice koje bi morale da se premeste tako da budu u istoj vertikali.

„Zavisi od objekta, moguće je da se smesti na krov negde gde je centralna klimatizacija, negde nije moguće gde svako ima svoj klima uređaj, neko ima dvorišnu fasadu neko nema, neko ima lođu, neko nema. Svakako ćemo da formiramo gradski tim koji će da razradi tu gradsku odluku koja sledi nakon usvajanja zakona“, rekao je Stojčić.

Dobra odluka ali da li je izvodljiva

Nema sumnje da klima-uređaji naružuju izgled fasade i samu arhitekturu objekta, pa je stoga njihovo uklanjanje veoma poželjno. Pritom, klima-uređaji montirani na uličnoj fasadi često nemaju pravilno rešen odvod kondenza pa voda kaplje po prolaznicima što je dosta iritantno.

Međutim, postavlja se pitanje koliko će ova investicija biti realna za veliki broj građana koji svoje spoljne jedinice drže okačene na fasadama. Intervencija premeštanja klima-uređaja nije jeftina, a često bi zahtevala i angažovanje dizalica što dodatno poskupljuje ceo posao. Stoga, možda nije loše da se država sufinansira ovaj projekat.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

12 komentara

 1. naucnik

  Nisu toliko ružne klime, ružni su donosioci ovakvih suludih ideja, pa je preko potrebno ukloniti te iste donosioce Prosto se utrkuju u donošenju gluposti u zakonske okvire, gde svega ima samo zakona ni na vidiku. Nije lako biti pametan.

 2. Državni preduzetnik

  Otvaram firmu za proizvodnju maski za spoljne jedinice.

 3. Vlada

  Sve super ali i maske moraju biti bušne jer će klime takođe pocrkati.

 4. Milan

  Bravo za inicijativu. Bilo je vreme i za to saniranje ruznog, nebezbednog i neodgovornog resenja…

 5. 1312

  iskreno ljudi, jeste ruglo i uzas oci da zabole!!!i ne samo kod nas.. e sad sto vecina nece imati opciju i mogucnost iste da poziciraju na „skrivene“ lokacije jer su terase i balkoni vec pretrpani svim i svacim/znaci opet uzas jos veci. ovde treba uzeti u obzir i tadasnje-sadasnje montere ovih klima uredjaja, koje boli ćoše na sta to lici na fasadama zgrada, bitno je da se uzmu pare za instalaciju!!!problema u nedogled a ovo je jos samo jedan u nizu..

 6. AB

  Montirati spoljnu jedinicu u ionako male lođe nije dobro rešenje. Tu će doći do pregrevanja lođe, nemogućnosti izlaska na lođu, a ona može da sdrži i ostavu; znači kvarenje svega što se u njoj nađe. Takva lođa više ne može da se koristi za vreme rada klime – leti. Maske su adekvatnije rešenje ali moraju biti lepo osmišljene za svaku zgradu posebno. Najbolje je kada bi se ovo rešavalo već samim projektom zgrade i izgleda fasade.

 7. Dusan

  Slažem se da klime budu u jednom nizu, da imaju maske u boji zgrade.
  Ako se usvoji zakon o izmeštanju, trebaju svi da izađu na ulice da se to obori, peticije ,ili nešto slično. Fasade su vlasništvo stanara. Moj ulaz na NBGD ima oko 30 klima, zgrada ima 11 ulaza.

 8. Vlade

  Ako je stan ulično orijentisan??? Maske za klimu??? Zbog estetike???
  Kad vam je već do estetike, pogledajte trotoare, kišne kanalizacije, puteve, kanale za navodnjavanje….
  Eto vam pa to rešavajte, to je vaš resor, a sve propast od stanja u kakvom su!

 9. Maja

  Nije problem gde je klima vec sto kaplje na ulicu i komsiji na terasu a to niko ne kažnjava.Najviše kaplju te koje su sakrivene na terasi a vlasnik stavi crevo u odvod od terase. Sns je sve uredio samo im klime smetaju.Beograd liči na deponiju polovnih automobila jer vlast nije čula za garaže,parking su stavili ljudima pod prozore i Maxi magacin da u zgradama ne spavamo od buke. Neispravne klime koje bruje a takvih je masa će praviti još vecu buku komšijama kad ih premeste na terasu i naslone na zid stana.

 10. Bilja

  I treba da se donese zakon i da se uklone klime a ne da klaplju po ceo dan i celu noc da nemoze da se spava ni na sopstvenu terasu nemoze da se izade jer ti tuda klima kaplje po tvojoj terasi.Bezobrazluk. Niko ne vodi racuna gde ce da sprovede crevo nego preko terase i briga ga za komsije. Strasno. Ja sam za uklanjanje klime sa spoljne fasade. Stavi u tvoju terasu pa tebi neka voda plavi terasu a ne drugima.

  1. Maja

   Vlasnike klima koje kaplju ljudima na glavu treba kaznjavati ali to nema veze sa izmeštanjem klima. Najvise kaplju klime koje su sakrivene na terasi a crevo stave u odvod od terase.U Beogradu s je SNS izazvao haos sa bukom i parkingom a bave se glupostima. Izmestanje klima neče ništa rešiti.

 11. Danica

  Ako su ka dvorišnoj strani drugi, komšijski stanovi… Znači li to da moja izlazna jedinica mora da se okači na fasadu komšijskog stana i da prilikom intervencije u slučaju kvara mora da joj se pristupi kroz njegov stan? Au.

Оставите одговор

Obavezna polja *