Aktuelno, Opremanje

Ajfelov toranj se od sada napaja strujom putem skrivene vetroturbine

Na visini od oko 120 metara kompanija Urban Green Energy montirala je neprimetne turbine koje od vetra prave električnu energiju.

Na najpoznatijoj francuskoj građevini, koja je ove godine napunila 127 godina, uvek ima posla. Međutim, Ajfelov toranj nije zainteresovan samo za farbanje svojih čeličnih nosača već mu se sviđaju i konstatne nadogradnje. Nedavno je ovaj pariski orijentir dobio je stakleni pod na prvom spratu a ove godine ugrađeno je nešto što je dosta skriveno od pogleda – vetro-turbine.

ajfelov-toranj-vetro-turbine-2

Turbine su isprojektovane tako da ne budu atrakcija već naprotiv – da se što manje vide. Sistem se sastoji od čeličnih krilaca, koja su ofarbana u istu boju kao i toranj, kao i od turbine koja proizvodi 10.000 kWh dovoljno da obezbedi osnovne energetske potrebe tornja. Turbine ne samo da su teško vidljive, već su pritom i veoma tihe. „Tiše su od ljudskog šapata“ – piše UGE.

ajfelov-toranj-vetro-turbine-3

Šteta je što su turbine i krilca skrivene od pogleda jer je to savršen dodatak na kreaciju Gustava Ajfela. Na kraju krajeva, to je čovek koji je postao poznat promovišući nove tehnologije i nove materijale – gvožđe. Verujemo da bi Ajfel voleo da vidi kako se njegovo delo napaja električnom energijom uz pomoć vetra…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. BreDragan

    Montirane su dve turbine. Proizvodnja im je 10.000kWh GODIŠNJE. To je 1140 W snage što može napajati oko 115 sijalica od 10W svaka (pod uslovom da ima vetra). O liftovima i većim potrošačima da i ne govorimo. Inače namenjena je napajanju samo nekih potrošača, samo na prvom spratu.
    Lepo zvuči kako ste napisali ali realnost je drugačija.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *