Bušenje u 14. bečkom okrugu; Foto: Votava_PID
Zelena gradnja

Beč započeo projekat prelaska grejanja stanova s gasa na geotermalne izvore

U pilot-projekat dekarbonizacije uključeno je 277 gradskih stanova koji će se ubuduće grejati geotermalnom energijom sa dubine od 150 metara.

Grad Beč provodi mnogobrojne mere kako bi do 2040. postao klimatski neutralan. Tako bi se do postavljenog roka svi gradski stanovi trebali opskrbljivati isključivo ekološkom toplotnom energijom.

Većina gradskih stanova već jeste ili će uskoro biti priključena na ekološki prihvatljivo daljinsko grejanje, ali kod jednog dela stanova to iz tehničkih razloga nije moguće. Kod njih će se posegnuti za alternativnim načinima snabdevanja toplotnom energijom iz obnovljivih izvora, piše TheMayor.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Radovi na bušenju u 14. bečkom okrugu Pencing već su počeli; Foto: Votava_PID

Toplota sa 150 metara dubine

U toku je pilot-projekat u 14. bečkom okrugu Pencing. U okviru projekta do kraja 2024. godine će 277 gradskih stanova dobiti grejanje i toplu vodu iz geotermalnih izvora odnosno preko toplotnih pumpi.

Na 18 mesta već je započeto bušenje na 150 metara dubine. Tako će se pojedinačni plinski kotlovi u stanovima zameniti centralnom toplotnom pumpom koja će stanove snabdevati grejanjem i toplom vodom.  Električna energija koja je potrebna za funkcionisanje toplotnih pumpi dobijaće se iz solarnih panela na zgradama.

Novi energetski sistem bi trebao uštedeti i do 75 posto toplotne energije. U projekat je uloženo 26 miliona evra.

Grad Beč će u sledeće tri godine uložiti 4,2 milijarde evra u svrhu sticanja nezavisnosti od gasa.

Kako bi se u okviru energetske tranzicije potražnja za energijom kao i njena potrošnja smanjila, Grad Beč kontinualno ulaže u termičku sanaciju. Beč u poređenju s ostatkom zemlje ima najnižu potrošnju energije za grejanje i toplu vodu po osobi.

Merama sanacije potrošnja se od 2005. smanjila za 17 posto. Trenutno se termička sanacija sprovodi na 59 projekata, što obuhvata oko 14.000 gradskih stanova, u vrednosti od 660 milijuna evra.

3D model bečkog snabdevanja geotermalnom energijom; Foto: GeoTief Wien

Najveća geotermalna elektrana

Grad Beč će u sledeće tri godine uložiti 4,2 milijarde evra u svrhu sticanja nezavisnosti od gasa. U 11. gradskom okrugu Simering upravo se izvodi prva geotermalna elektrana u srednjoj Evropi koja će toplotom opskrbljivati 110.000 domaćinstava.

Osim toga, ova geotermalna elektrana zvana GeoTief snage 20 MW će obezbediti i električnu energiju za oko 20.000 domaćinstava.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *