Samostan je razoren za vreme uragana Katrina 2005. godine.
Urbanizam

Časne sestre donirale samostan kako bi spasile obližnji grad od poplava

Nju Orleans će postati sigurnije mesto za život zahvaljujući nesebičnoj odluci časnih sestara na čijem posedu će nastati najveća urbana močvara u SAD.

Kako klimatske promene čine da poplave predstavljaju sve veću pretnju za naše gradove, potrebne su nove metode u borbi protiv rastućeg nivoa voda. Upravo takav je ovaj ambiciozni plan u SAD koji podrazumeva da se na u blizini Nju Orleansa napravi močvarno područje u vidu tampon zone koje će poboljšati gradski sistem za borbu protiv poplava.

Međutim, ono što čini plan Mirabeau Water Garden posebno interesantnim jeste da će on nastati na mestu samostana razorenom za vreme uragana Katrina 2005. godine. Umesto da se odluče za njegovu obnovu ili na lukrativnu prodaju zemljišta investitorima, koji bi ga iskoristili za izgradnju objekata, časne sestre su se odlučile da poklone gradu zemljište i da pomognu u sve borbi protiv poplava, piše Dezeen.

Tako će odlukom časnih sestara, Mirabeau Water Garden postati jedno od najvećih urbanih močvarnih područja u SAD sa sposobnošću da prirodno apsorbuje i skladišti oko 25.000 kubnih metara poplavne vode.

Ova močvara moći će da apsorbuje i skladišti oko 25.000 kubnih metara poplavne vode.

Na mestu samostana formiraće se urbana močvara koja će moći da primi poplavne vode koje prete Nju Orleansu.

Planirano močvarno područje biće formiran na zemljištu katoličkog samostana koji zauzima površinu od 25 hektara, a planirana transformacija biće izvedena prema projektu kompanija Waggonner & Ball i Carbo Landscape Architects.

Mirabeau Water Garden predstavlja deo šireg gradskog plana za upravljanje vodama Nju Orleansa, sa ciljem da se unapredi sposobnost grada da izdrži poplave.

Prema predstavljenom projektu područje će biti u znatnoj meri prekriveno brzo rastućim i autohtonim travama koje će zajedno sa sistemom bioswale kanala apsorbovati olujne vode i fitriranjem uklanjati zagađivače.

Uzor za druge

Tim se nada da će zahvaljujući ovom močvarnom području grad biti sigurniji, pa da će se samim tim i povećati i vrednost imovine u Nju Orleansu. Osim što će nova lokacija biti i mesto rekreacije i odmora, tim se nada i da će postati uzor za ostale otvorene javne prostore u regionu.

„Mirabeau Water Garden će postati javno dobro i učionica za zaštitu životne sredine.“, dodali su inženjeri iz kompanije Waggonner & Ball.

Zajednica će kroz interaktivne aktivnosti i sadržaje moći da vidi i nauči kako se poplavne vode sa ulica i iz kuća mogu odvojiti u pejzažu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *