Staklenik će biti površine 500 fudbalskih stadiona; Foto: Bence Balla-Schottner on Unsplash
Zelena gradnja

Mađarska gradi zeleni grad na Dunavu vredan milijardu evra

Naše severne komšije objavile su ambiciozni plan za izgradnju gigantskog staklenika koji će se napajati obnovljivom energijom, uz koji će nići ceo jedan grad.

Projektom Hegyeshalom-Bezenye predviđena je izgradnja poljoprivrednog centra na granici Mađarske, Austrije i Slovačke. Staklenik bi zauzimao površinu od 330 hektara, što je srazmerno površini 500 fudbalskih terena.

Mađarski ministar poljoprivrede, Ištvan Nagi istakao je da će ovaj projekat predstavljati prelaz u novu epohu poljoprivrede. Na predstavljenom projektu mađarska Vlada sarađuje sa nemačkom firmom FAKT, kao i dobavljačem energije kompanijom EON, koja će obezbediti napajanje farme pretežno solarnom energijom i biogasom, dok će geotermalne elektrane stvarati energiju za hlađenje. Funkcionisanje farme, kao i proces njene izgradnje biće karbonski neutralno, piše Bloomberg.

U gigantskom stakleniku, veličine 500 fudbalskih terena, tokom cele godine će se uzgajati raznovrsne vrste voća i povrća.

„Potrošači, odnosno celokupno današnje društvo, zahteva inovativna, održiva rešenja koja menjaju način života i rada. Održiva, pouzdana i pristupačnija energetska rešenja neophodna su za oblikovanje životnih i radnih prostora budućnosti.“, istakao je Alexander Fenzl, direktor kompanije EON.

U gigantskom stakleniku tokom cele godine će se uzgajati raznovrsne vrste voća i povrća, poput patlidžana i paradajza. Na delu farme će biti organizovano i najveći kopneni ribnjak u Evropi, kao i hladnjače i drugi logistički objekti.

U neposrednoj blizini staklenika biće izgrađeno stambeno naselje za zaposlene i njihove porodice, koje će sadržati i vrtić, osnovnu školu, kao i hotele i prodavnice.

Izbegavanje katastrofe

Mađari su bez sumnje ozbiljno shvatili izveštaj UN prema kom je čitavom svetu izdato upozorenje da imamo samo 12 godina da sprečimo globalno zagrevanje za više od 1,5 stepeni Celzijusa kako bismo izbegli globalnu katastrofu.

Obzirom da novi urbani razvoj širom sveta daje prioritet održivosti, preostaje nam da se nadamo da nas takva sudbina neće zadesiti, ali da naravno i svako od nas deluje lokalno.

Pročitajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *