Građevinarstvo

Pivovod: Briž ugradio podzemne cevi za prenos piva

Novi cevovod dužine 3,5 kilometara transportuje 4.000 litara piva na sat na drugi kraj grada.

Belgijski grad Briž poznat je po svojim prelepim istorijskim zgradama i uskim ulicama od kaldrme… koje su pak toliko uske da je saobraćaj prava noćna mora. To je bio jedan od glavnih problema za pivaru De Halve Maan koja mora da drumski transportuje na milione litara piva godišnje do svoje fabrike za flaširanje. Novi cevovod, ili da kažemo, pivovod, rešava ovaj problem!

pivovod-01

Problem je bio kako transportovati pivo do fabrike za flaširanje. Cevovod se ispostavio kao pravo rešenje!

 

Xavier Vanneste, vlasnik pivare De Halve Maan, došao je na ideju da se ispod zemlje postave cevi za transport piva, međutim do njene realizacije nije došlo tako lako. Bilo je potrebno tri godine da se dobiju dozvole, prikupe sredstva, i da se, na kraju, izgradi ovakav cevovod. Zbog značajnih istorijskih lokacija, ruta je morala biti pažljivo isplanirana pre nego što su cevi postavljene u zemlju. Na kraju krajeva, troškovi cevovoda iznosili su oko 5 miliona evra, od kojih su oko 400.000 evra skupili od fanova pivare, piše The Guardian.

Povezano: Stan sa točinicom piva u šanku

pivovod-02

Kako bi se sačuvao ukus piva ali i da bi se zadovoljive zdravstevene regulative, cevovod dugačak 3,5 kilometara napravljen je od visoko-otpornog poliethilena, što je ustvari čvrsta plastika koja se koristi u prehrambenoj insutriji. Cevovod kojim na sat vremena prođe 4.000 litara piva ispod ulica Briža, počeo je da radi ovog leta.

Pogledajte i kako izgledaju cevi koje se isporučuju spljošteno.

Izdvojene firme iz Adresara:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *