Arhitektura

Replika Partenona izgrađena od cenzurisanih knjiga

Za ponovnu izgradnju čuvene istorijske građevine iskorišćeno je 100.000 knjiga.          

Argentinska umetnica Marta Minujin kreirala je repliku jedne od najčuvenijih istorijskih građevina i to u originalnoj veličini. Replika Partenona izgrađena je od cenzurisanih knjiga kao simbol otporu, a „građevinski materijal“ pristizao je isključivo iz donacija ljudi celog sveta koji su poklanjali knjige sa kojima su bili lično povezani.

… 42.000 verbotene Bücher #documenta14 #parthenonderbücher #parthenonofbooks

A post shared by Yvonne Straessner (@yvonne_says_) on

Zabranjene knjige

U saradnji sa studentima univerziteta Kassel, umetnica je odabrala više od 170 naslova zabranjenih knjiga za svoju buduću građevinu. One su zatim pomoću folije postavljene na prethodno pripremljenu čeličnu konstrukciju, kako bi se zaštitile od vremenskih uslova ali i da bi se omogućila prozračnost konstrukcije, piše ArchDaily.

#parthenonofbooks #vongestern #floor14 @partenonminujin

A post shared by Im Faultierwald ? (@im_faultierwald) on

Prema rečima umetnice, forma Partenona izabrana je jer ovaj objekat simbolizuje estetiku i političke ideale prvog svetskog oblika demokratije.

#kassel #parthenonofbooks #bannedbooks #dokumenta14 #exhibition #temporary

A post shared by Nik Beiler (@ink.hd) on

Objekat od slova

Projekat je inspirisan ranijom instalacijom iz 1983. godine, El Partenón de libros, koja je konstruisana nakon raspada režima diktature u Argentini. Tadašnja instalacija imala je za cilj da proslavi nove intelektualne i demokratske slobode predstavljanjem knjiga koje je u to vreme zabranila tadašnja vlast. Nakon pet dana izložbe konstrukcija je pažljivo demontirana i vlasnici knjiga mogli su ponovo da odnesu svoje primerke.

Po uzoru na instalaciju iz 1983. „savremeni Partenon“ će se rasklopiti nakon izlaganja na umetničkom festivalu Documenta 14 u nemačkom gradu Kassel i knjige će ponovo moći da kruže među ljudima širom sveta.

#MartaMinujin #ParthenonOfBooks #Documenta14 @documenta14 @martaminujin

A post shared by Pablo de la Barra (@pablodelabarra) on

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *