Dizajn kuće, smeštene na samoj obali, zasnovan je na ideji ne samo da se smanji rizik od oštećenja koje mogu napraviti potencijalne poplave već i da se štiti prirodno okruženje.

Kuća u južnom Mejnu izgrađena je na peščanim dinama, te nosi simboličan naziv In the Dunes. Portlandska arhitektonska firma Caleb Johnson Studio, koja potpisuje projekat sojenice, zbog nestabilnog terena i potencijalnih poplava odlučila je da je objekat najbolje izdignuti iznad površine tla visokim drvenim stubovima ankerovanim u betonske temelje. Na ovaj način lokacija skoro uopšte nije narušena izgradnjom, te je priroda nastavila da živi na svoj ustaljeni način.

Objekat je izdignut iznad površine tla visokim drvenim stubovima ankerovanim u betonske temelje.

U pogledu dizajna, ideja je bila da se nova kuća uklopi u kontekst šarmantnih kuća na plaži ove oblasti.

„Objekat je organizovan kao sistem čistih geometrijskih formi, koje su zatim modernizovane u pogledu dizajna i manipulisane sa ciljem da se ostvare pogledi na more i močvaru.“ – rekli su arhitekte za Inhabitat.

Fenestracija

Fasada objekta obložena kedrovinom penetrirana je prozorima velikih dimenzija koji kući približavaju prirodu, a kuća joj vraća ekološkim funkcionisanjem koje ostvaruje preko solarnih panela na krovu. Strateški postavljeni prozori pružaju panoramski pogled na okruženje iz gotovo svakog ugla u unutrašnjosti kuće.

Nenametljiv enterijer

Enterijer kuće je prostran, a neutralna paleta boja i minimalna količina nameštaja doprinose osećaju slobode i stvaranju prijatne atmosfere.

Pogledajte još nekoliko fotografija iz enterijera:

Grafičke podloge

Osnova partera
Osnova partera
Osnova sprata
Osnova sprata
Osnova drugog sprata
Osnova drugog sprata

Foto: Trent Bell

Kad ste već ovde…