Trg Svetog Marka u Veneciji tokom poplave 2019; Foto: Pixabay
Aktuelno

Crkva Svetog Marka u Veneciji zaštićena od poplava staklenom barijerom (video)

Transparentna ograda štiti od poplava do 110 centimetara i integriše podzemne drenažne kanale ispod crkve i trga za uklanjanje poplavnih voda.

Venecijanske vlasti instalirale su krajem prošle godine staklene barijere oko 900 godina stare bazilike Sv. Marka. Ovakva odluka doneta je kako bi se sprečilo ponavljanje gotovo katastrofalnog scenarija koji se mogao desiti u novembru 2019. godine, kada su neke građevine, kako stručnjaci navode, „ostarile za 20 godina samo u jednom danu“.

Ova privremena struktura je fiksna i nalaziće se na ovom mestu dok sistem nazvan MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) ne proradi do kraja 2025. godine, kako je planirano, i tako zaštiti grad Veneciju i Venecijansku lagunu od daljih poplava.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Trg svetog Marka pod vodom; Foto: Pixabay

Očuvanje belog krečnjaka i sivog trahita

Naime, ova transparentna ograda štiti od poplava do 110 centimetara i integriše podzemne drenažne kanale ispod crkve i trga za uklanjanje poplavnih voda sa ovog prostora, piše ArchDaily.

Podnožje ograde je izvedeno od armiranog betona i zakopano ispod popločanja trga Svetog Marka, kako bi se onemogućilo sili vode da prevrne ogradu.

Takođe, ovakav sistem je primenjen kako bi se očuvao integritet belog krečnjaka i sivog trahita iz 1723. godine, koji su ugrađeni po ideji arhitekte Andree Tiralija.

Poplava iz 2019. godine jedna je od najvećih u dugoj istoriji Venecije; Foto: Pixabay

Trg i crkva nalaze na najnižoj tački Venecije, na samo 64 centimetra nadmorske visine.

Primena ovakvog sistema barijera dogodila se, između ostalog, jer su zvaničnici odlučili da ne podižu gradski MOSE sistem za nivo ispod 120 centimetara, što je problematično imajući u vidu da se trg i crkva nalaze na najnižoj tački Venecije, na samo 64 centimetra nadmorske visine.

Planiran još od 2003. godine, sa predviđenim završetkom radova za kraj 2025. godine, MOSE sistem bi trebalo da zajedno sa drugim projektima – kao što su ojačavanje obala, podizanje pristaništa, popločavanje i unapređenje lagune – zaštiti Veneciju i lagunu od plime i oseke do tri metra.

MOSE sistem barijera za zaštitu od poplava: Foto: mose.eu

Zabranjen pristup kruzerima

MOSE sistem se sastoji od nizova pokretnih kapija postavljenih na ulazima Lido, Malamocco i Chioggia kako bi se sprečilo da niži delovi oblasti, a posebno trg Svetog Marka, budu oštećeni poplavama.

Nakon nekoliko inicijativa za rešavanje krize turizma i arhitektonskog nasleđa, vlasti Venecije su najavile da će posetioci morati da rezervišu svoje mesto za posetu i kupe ulaznicu kako bi bili u mogućnosti da vide ovaj istorijski grad i to od sredine januara ove godine.

Nedavno je usledila i zabrana za pristup kruzerima, sa ciljem da se reši kriza prekomernog turizma koja utiče na ekosisteme lagune, urbani razvoj i lokalno stanovništvo.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *