Plastika fantastika! Šta napraviti od reciklirane plastike? Foto: Jonathan Chng on Unsplash
Materijali, Zelena gradnja

Cigla od reciklirane plastike mogla bi da reši stambeno pitanje za milijardu ljudi

Rušab Čeda je arhitekta iz Indije koji je skoro čitav svoj život proveo u Mumbaju, jednom od najnaseljenijih i najzagađenijih gradova na svetu. Upravo mu je on dao ideju za ekološki proizvod koji bi mogao da promeni građevinarstvo.

Čeda je arhitekturu magistrirao na Tehnološkom univerzitetu Delft u Holandiji, gde se fokusirao na inovaciju u građevinarstvu i održivu gradnju s posebnim osvrtom na upotrebu reciklirane plastike u građevinarstvu. Njegov naučni rad zasnovan je na činjenici da veliki broj siromašnih u Mumbaju zarađuje za život sakupljajući sekundarne sirovine, i to u najvećoj meri plastičan otpad pogodan za reciklažu.

Danas se kroz svoj rad u okviru radionice Conscious Designs bavi arhitektonskim projektima baziranim na društveno, ekološki i ekonomski relevantnim idejama za koje se Čeda nada će vremenom poboljšati život u njegovom gradu i šire.

Pre nekoliko meseci, Čeda je održao kratki TED govor na ovu temu:

Jedna od inovacija na kojima ovaj mladi arhitekta predano radi je projekat UniBrick, prototip cigle dobijene od ukupno šest kilograma plastike.

„Više od 1,5 milijardi ljudi danas nema pristup adekvatnom stambenom rešenju, a dve trećine njih živi u sirotinjskim četvrtima. Tokom moje poslednje godine studija arhitekture na TU Delft, radio sam na ideji da stvorim pristupačne stambene objekte koristeći lokalni plastični otpad. Ovaj koncept trebalo je da osnaži predstavnike ugroženih zajednica da grade sopstvene kuće. Na ovaj način bi se plastični otpad koristio za stvaranje međusobno povezanih građevinskih blokova jednostavnog dizajna uz koji bi stambena gradnja postala jednostavnija, jeftinija, brža i, što je najvažnije, održiva“ – kaže Čeda u svom govoru.

U korenu cirkularne ekonomije nalazi se samo jedna ovakva cigla. Foto: Conscious Designs

Koliko nafte staje u ciglu?

Jedna od inovacija na kojima ovaj mladi arhitekta predano radi je projekat UniBrick, prototip cigle dobijene od ukupno šest kilograma plastike. Zvuči malo? Samo vam se čini. Evo ukratko koliko jedna ovakva cigla zapravo vredi odnosno, koliko može da uštedi.

Za proizvodnju jednog kiligrama plastike potrebno je dve litre nafte. To znači da je u jednu ovu ciglu „stalo“ čak 12 litara nafte, što je ekvivalentno 72 kilograma ugljen-dioksida, količini koju prosečno domaćinstvo proizvede za dva dana. Za proizvodnju kuće od 55 kvadrata potrebno je oko 2.000 ovakvih cigala, odnosno 24 kubika nafte i 144 tona CO2.

Podaci iz prošle godine pokazuju da se u Indiji, drugoj najnaseljenijoj zemlji na svetu, odbaci 70% plastične proizvodnje, odnosno oko 5,6 miliona tona plastike godišnje ili 15.342 tona dnevno.

Čeda i njegov tim dobili su fond za dalji razvoj ovog projekta, a da li će uspeti da ga plasiraju na tržište ostaje još da se vidi.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *