Materijali

Ovaj materijal ne može se iseći nijednim alatom

Materijal nazvan Proteus prvi je veštački materijal koji se ne može preseći, a budućnost mu leži i u građevinskoj industriji.

Istraživači sa britanskog Univerziteta Durham i nemačkog Fraunhofer Instituta tvrde da su osmislili prvi na svetu veštački materijal koji se ne može rezati. Oni ističu da bi ovaj materijal bio idealan za izradu neuništivih katanaca za bicikle ili za razne lagane vrste zaštitnih oklopa, a uz određene moditete mogao bi se koristiti i u građevinskoj industriji za proizvodnju specijalne armature ili nosača. 

Proteus se suprotstavlja sečivu ili bušilici na isti način kao što džak peska zaustavlja metak.

Materijal Proteus koristi keramičke elemente u ćelijskoj aluminijumskoj strukturi, čime silu rezanja okreće protiv samog alata, piše Scientific Reports.

Disk, bušilica ili vodeni mlaz za sečenje moći će da preseče samo spoljašnji sloj Proteusa, ali kada dođu do keramičkih elemenata sila se okreće protiv njih. Vibracije će otupeti oštre ivice, a sferni oblik keramičkih komada ima tendenciju širenja vodenog mlaza, te značajno usporava silu njegovog rezanja.

Pogledajte kako to izgleda:

Idealno za katance

„Suština sečenja našeg materijala je poput presecanja želea ispunjenog grumenima. Ako prođete kroz žele i zatim udarate u grumenove, materijal će zavibrirati i na taj način će se oštetiti sečivo.“, rekao je Stefan Szyniszewski, profesor primenjene mehanike na Durham Univerzitetu.

Keramika koja je ugrađena u ovaj fleksibilni materijal napravljena je od veoma finih čestica koje mogu da se odupru sečivu ili bušilici, na isti način kao što džak peska može da zaustavi metak. Ovaj materijal bi zato mogao da ima puno korisnih i zanimljivih primena u industriji koja se bavi bezbednošću i obezbeđenjem.“, dodao je Szyniszewski.

Pored katanaca za bicikle i lakih oklopa, tim predviđa da Proteus ima potencijal i u izradi zaštitne opreme za ljude koji koriste alate za sečenje, kao i u građevinskoj industriji.

Materijal je trenutno u fazi odobravanja patenta, a istraživački tim ima nameru da udruži snage sa proizvođačima kako bi ga što adekvatnije predstavili tržištu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *