Cena komada prikazanih u teksktu kreće se od 140 do 250 evra; Foto: Gazar
Nameštaj i oprema

Od diplomatije do keramike: Studio Gazar iz Beograda pravi ove unikatne glinene komade

Midheta Agić sa diplomom iz međunarodnih odnosa, predstavlja nam dekorativne komade koji su jedinstveni i neponovljivi, amorfni, fludni i uglavnom… nesavršeni!

U njihovoj kolekciji možete pronaći različite forme i komade koji mesto mogu da nađu u skoro svakom enterijeru. Svaki Gazarov produkt/komad je jedinstven i neponovljiv budući da sa živom materijom nikad nije moguće dobiti potpuno identičan izraz.

Gazar predstavlja jednu veoma fluidnu formu podložnu konstantnim, svesnim promenama na putu pronalaska onog najboljeg i najpoželjnijeg oblika. Sa fokusom na minimalističku estetiku, studio izrađuje keramiku inspirisanu prirodnim elementima, komadi su jedinstveni i neponovljivi, amorfni, fludni i uglavnom nesavršeni.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Model Fio (250 evra); Foto: Gazar

Primarno estetska namena

Keramiku prati i izrada određenih komada osvetljenja, lampi sa bazom napravljenom od gline, poneki stakleni komad i komadi nameštaja sa primarno estetskom namenom.

Inspiracija uglavnom dolazi iz spoljnog sveta. Svaki komad je isključivo inspirisan prirodom i prostorom koji je pod uticajem zemlje, sunca i vode.

Model Mon (150 evra); Foto: Gazar

Gazar je prostor gde moj unutrašnji glas dobija svoju konkretnu materijalizaciju kroz različite
forme i komade.

S druge strane, Gazarovu osnivačicu i kreativnu direktorku Midhetu Agić intrigiraju ljudske nesavršenosti, „prostori“ koji da bi bili shvaćeni, moraju prethodno biti opipani – što ne spada pod klasični ideal lepog i oprečnosti koje nas teraju da kroz dodir i osećaj proživimo iznova ceo proces nastajanja.

Usled svega toga nastaje i inspiracija za sve novo što kasnije vidimo kao određeni funkcionalni ili dekorativni komad.

“Za mene, Gazar je prostor gde moj unutrašnji glas dobija svoju konkretnu materijalizaciju kroz različite forme i komade koji mesto mogu da nađu u skoro svakom enterijeru” – kaže Agić, koja za sebe kaže da je „self-taught“ keramičarka sa diplomom Međunarodnih odnosa i diplomatije, nekoliko usputnih sertifikata dizajna i sa „izrazito jakim unutrašnjim glasom za stvaranje“.

Model Yen (230 evra); Foto: Gazar

Unutrašnja ispunjenost nemerljiva

Ono što je Gazar sada, verovatno će ostati i u budućnosti. U nekom momentu pred nama Midheta kaže da će verovatno početi da eksperimentiše i sa drugim materijalima i formama, što u svakom slučaju, inicijalnom idejom ne bi trebalo uveliko da odstupa od onoga što sada Gazar jeste.

“Najveća satisfakcija u celom poslu jeste stvarati sopstvenim rukama, stvarati nešto ni iz čega i mislim da se stepen te unutrašnje ispunjenosti jednim takvim činom, teško može meriti sa bilo kakvim drugim poslom u mom životu trenutno”, kaže naš portal Agić, inače rođena u Bosni, a od 2018. na adresi u Beogradu.

Model Hou (140 evra); Foto: Gazar

Zbog kompleksnosti izrade i procesa stvaranja komada, Midheta sumnja da će se ikada u potpunosti posvetiti izradi isključivo od stakla.

Studio Gazar radi sa prirodnim materijalima, glinom, s vremena na vreme kamenom, dok postoje i velike tendencije za upotrebom stakla.

Staklo je nešto čime je Midheta fascinirana već duži vremenski period, međutim, nažalost, zbog kompleksnosti izrade i procesa stvaranja komada od stakla, sumnja da će se ikada u potpunosti posvetiti izradi isključivo od tog materijala.

Model Lou (220 evra); Foto: Gazar

Estetika pročišćene umetnosti

Na pitanje kako bi opisala svoju filozofiju dizajna Midheta kaže da bi izabrala termin minimalizma – estetike nenametanja, proste, suštinske i oslobođene bilo kakvih nepotrebnih ideja.

“Ako uzmemo u obzir da različite estetike pokreću i niz različitih telesnih i mentalnih reakcija, onda bih rekla da sam zaista srećna što mogu ponuditi jednu estetiku pročišćene umetnosti. Koja kao sredstvo predstavlja propagiranje određenih ideja. Pre svega ideje da je manje nekada/uglavnom više. I da je sva kompleksnost koju čovek dodaje, nepotrebna”, kaže naša sagovornica.

Model Gio (150 evra); Foto: Gazar

Best-selleri su uglavnom svi komadi koji su izrađeni od beton sive gline, jako šturi, oštri i svojom estetikom, pomalo primitivni.

Kako dodaje, sa aspekta potražnje best-selleri su uglavnom svi komadi koji su izrađeni od beton sive gline, jako šturi, oštri i svojom estetikom, pomalo primitivni. Iz Midhetine perspektive, jedan određeni komad ne postoji – svi su uvek najlepši, ali istovremeno i najlošiji.

Za sada, određeni broj komada je izložen u okviru salonsko-izložbenog huba (Hatchub) u Beogradu. Većina komada je made to order što znači da se od samog početka modeli izrađuju direktno u komunikaciji sa kupcem.

Foto-galerija

Foto: Gazar
Foto: Gazar
Foto: Gazar
Foto: Gazar
Foto: Gazar
Foto: Gazar
Model Hou (140 evra); Foto: Gazar
Model Hou (140 evra); Foto: Gazar
Foto: Gazar
Foto: Gazar
Foto: Gazar
Foto: Gazar
Model Fio (250 evra); Foto: Gazar
Model Fio (250 evra); Foto: Gazar
Foto: Gazar
Foto: Gazar

Još tekstova iste autorke...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *