Aktuelno, Nameštaj i oprema

Novi Ikea ekološki nameštaj

Ikea je na ovogodišnjem sajmu nameštaja u Milanu „Salone del Mobile“ predstavila novu kolekciju nameštaja pod nazivom PS2012. Ovom kolekcijom preovlađuju ekološki materijali i LED osvetljenje.

Ikea se ove godine okrenula promociji očuvanja životne sredine.

Za proizvodnju ramova za stolove koriste se brzorastiće stabljike bambusa. Ovi stolovi se proizvode u tri varijante: sa ravnom pločom, sa jednim udubljenjem ili sa 4 manje saksije u ploči.

Kombunujući drvo i plastiku, Ikea je napravila novi materijal pod nazivom WPC (wood plastic).  Ovaj materijal se uglavnom koristi za proizvodnju stolica i pruža najbolje karakteristike od oba meterijala. Drvena komponenta utiče na znatno smanjenje emisije ugljen dioksida.

LED osvetljenje je omogućilo stvaranje uske zidne svetiljke koja se, kada nije u funkciji, može stopiti sa ravni zida. Ovaj oblik omogućava postavljanje svetiljke u svaki deo prostorije.

LED osvetljenje je energetski efikasnije od klasične sijalice. Njen vek trajanja je 20 godina i troši 85% manje energije nego obična sijalica.

Ikea je vek trajanja jedne LED sijalice uporedila sa vremenom u kojem ćete promeniti mobilni telefon bar 5 puta, automobil dva i ljubavnog partnera bar jedanput. To se zove dugovečna sijalica, zar ne?

Pored zidne svetiljke, predstavljeni su i LED lusteri klasičnog oblika. Kupcima su dostupni u tri boje: plavoj, žutoj i crnoj.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *