Projekat potpisuju Petra Zakrajšek, Sara Hočevar i Urška Černigoj; Foto: Miran Kambič
Enterijeri

Scenografija filma Parazit kao inspiracija za enterijer stana u Ljubljani

Smela ekstravagancija vlasnice i smernice prisutne u samom prostoru definisale su entitet koji je mekan, ženstven, pun udobnosti i blagih prelaza.

Film “Parazit” bio je veliki bioskopski hit 2019. godine, ali ujedno i scenografska inspiracija za uređenje enterijera stana u Ljubljani koje potpisuje firma GAO arhitekti Petra Zakrajšek, Sara Hočevar i Urška Černigoj.

Kako za naš portal navode autorke, savremenost oba kreativna procesa je, naravno, čista slučajnost, ali je moguće povući sličnosti između filmskog sveta koji nudi obilje vizuelne inspiracije i procesa kreiranja enterijera koji je dinamičan, dramatičan i blistav – oba procesa ključni element pripovedanja stavljaju u prvi plan.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Element pripovedanja stavljen u prvi plan; Foto: Miran Kambič

Klijentkinja kao najveća inspiracija

Između ostalog, autorke su bile inspirisane i izduženim rasporedom stana i osvetljenjem koje prati celinu osnove.

Ipak, kako dodaju, najveća inspiracija potekla je od same klijentkinje koja, kao influenserka na društvenih mrežama, a pretežno na Instagramu, živi zaista dinamičnim životom i stalno je u pokretu.

„Stoga je centralna tema našeg dizajna bila da istaknemo lepu odeću, predmete, prostore i ambijente i promovišemo ih na najbolji mogući način”, kažu ljubljanske arhitektkinje.

Izgled glavne spavaće sobe; Foto: Miran Kambič

Primarna želja je bila da se stvori entitet koji je mekan, ženstven, pun udobnosti i blagih prelaza.

Kako dodaju, balans između harizme prostora i harizme životnog stila klijentkinje ogleda se u toplini koja je stvorena dodavanjem drvenog plafona, elemenata od ratana i somota, delikatnih zavesa i drugih dodataka.

“Naša primarna želja je bila da stvorimo entitet koji je mekan, ženstven, pun udobnosti i blagih prelaza, kao i svetlosnih pasaža koji svi diktiraju ritam od naglašenog ka nenaglašenom”, ističu autorke.

Šetnja kroz enterijer počinje ulazom sa ormanom u glavnom hodniku koji deluje kao svetleće telo koje nežno uokviruje klijentkinjinu kolekciju dizajnerskih cipela i modnih tašni koja oduzima dah.

Modni aksesoari stavljeni su u prvi plan; Foto: Miran Kambič

Stakleni zid omogućava pogled na kupatilo, a zavese sa spoljašnje strane pružaju intimnost kao i rekreaciju zvuka prostora.

Levu stranu stana karakteriše grandiozna glavna spavaća soba sa kupatilom, garderobom i ogromnim centralnim budoarom sa tri ogledala.

Stakleni zid omogućava pogled na kupatilo, a zavese sa spoljašnje strane pružaju intimnosti kao i rekreaciju zvuka prostora, u kojem su autorke koristile mnogo tekstila koji upija sve uznemirujuće zvuke.

Sa leve strane, prostor lagano prelazi u centralni dnevni boravak gde simbolična okrugla štukatura povezuje sva tri seta – kuhinju, dnevni boravak i trpezariju.

Stakleni zid omogućava pogled na kupatilo iz spavaće sobe; Foto: Miran Kambič

Moderan enterijer pun kontrasta

Kuhinjski prostor je omekšan nežnom zavesom koja funkcioniše kao završni dodir svih visokih elemenata, dok je dnevni boravak naglašen nežnom siluetom sofe italijanskog proizvođača “Edra”.

Tekstilni paneli u delikatnim drvenim okvirima zamišljeni su kao vizuelna pozadina za ovalni sto ukrašen “Gubijevim” puder-roze stolicama i prelepim “Moooi” lusterom.

“Ukupan izgled enterijera je moderan, ali pun kontrasta između topline i intimnosti doma, smele ekstravagancije vlasnice i smernica prisutnih u samom prostoru”, kažu na kraju iz GAO Architects.

Tekstilni paneli kao pozadina za ovalni sto u trpezariji; Foto: Miran Kambič

Grafički prilog

Osnova stana

Foto-galerija

Element pripovedanja stavljen u prvi plan; Foto: Miran Kambič
Element pripovedanja stavljen u prvi plan; Foto: Miran Kambič
Projekat potpisuju Petra Zakrajšek, Sara Hočevar i Urška Černigoj; Foto: Miran Kambič
Projekat potpisuju Petra Zakrajšek, Sara Hočevar i Urška Černigoj; Foto: Miran Kambič
Izgled glavne spavaće sobe; Foto: Miran Kambič
Izgled glavne spavaće sobe; Foto: Miran Kambič

Faktografija

  • naziv projekta: Blišč v mestu (Sjaj u gradu)
  • mesto: Ljubljana, Slovenija
  • autori projekta: GAO arhitekti – Petra Zakrajšek, Sara Hočevar i Urška Černigoj
  • godina projektovanja: 2020.
  • godina realizacije: 2021.
  • površina stana: 160,9 m2
  • fotografija: Miran Kambič

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *