Čuveno „Ptičje gnezdo“ u Pekingu biće korišćeno i za potrebe ZOI 2022; Foto: olympics.com
Aktuelno

Upoznajte sva borilišta na Zimskoj olimpijadi u Pekingu

U petak, 4. februara, paljenje olimpijskog plamena označiće početak ZOI u Pekingu, a takmičenja će se odvijati u potpuno novim ali i u postojećim objektima.

S obzirom na to da je Peking u jedinstvenoj poziciji kao prvi grad koji je bio domaćin i letnjeg i zimskog izdanja Olimpijskih igara, nekoliko lokacija sa letnje Olimpijade 2008. biće ponovo korišćeno za Zimske olimpijske igre, a sve u okviru plana održivosti Organizacionog komiteta.

Lokacije za Zimsku olimpijadu podeljene su u tri zone, ili klastera: Peking, Janćing i Džangđaku. Ovom prilikom detaljnije ćemo vas upoznati sa svim mestima za takmičenje na ZOI 2022, kao i olimpijskim selima koja će sportisti zvati svojim domom tokom boravka u Kini.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Peking je jedini grad na svetu u kom su organizovana i letnja i zimska Olimpijada; Foto: Pixabay.com

Pekinška zona

Smešten u centralnom delu Pekinga, u ovom klasteru će prvenstveno održavati takmičenja u ledenim sportovima kao i ceremonije otvaranja i zatvaranja.

Nacionalni stadion

Nacionalni stadion ponovo će biti mesto ceremonije otvaranja i zatvaranja; Foto: olympics.com

Takođe poznat kao „Ptičje gnezdo“ zbog svog jedinstvenog dizajna, ovaj kultni stadion bio je domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008, kao i atletskih takmičenja i finala u fudbalu za muškarce na Letnjim igrama.

Pekinški nacionalni stadion bio je zajednički poduhvat Žaka Hercoga i Pjera de Meurona iz  firme Herzog & de Meuron, arhitekte projekta Stefana Marbaha i kineske kompanije CADG-a pod vođstvom glavnog arhitekte Lija Ksinganga.

Iako se na stadionu tokom ZOI neće održavati sportska takmičenja, Ptičje gnezdo će ponovo biti mesto ceremonije otvaranja i zatvaranja igara.

Nacionalni centar za vodene sportove

Događaji/takmičenja: karling/karling u invalidskim kolicima (Zimske paraolimpijske igre)

Još jedno kultno mesto sa Olimpijade 2008. koje je biti preuređeno za 2022. jeste i Nacionalni centar za vodene sportove.

Ova dvorana je bila domaćin takmičenja u plivanju, skokovima u vodu i sinhronom plivanju 2008. godine, što joj je, u kombinaciji sa svojim dizajnom nalik na kutiju, donelo nadimak „Vodena kocka“.

Nacionalni centar je dizajnirao i izgradio konzorcijum koji su sačinjavali australijska arhitektonska firma PTW Architects, međunarodna građevinska grupa Arup, CSCEC (China State Construction Engineering Corporation) i CCDI (China Construction Design International) iz Šangaja,

Nakon Igara 2022. godine, ova višenamenska dvorana će se i dalje koristiti i za zimske i za letnje sportove, u zavisnosti od sezone.

Nacionalni zatvoreni stadion

„Lepezu“ je projektovala nemačka firma Glöckner Architekten GmbH; Foto: olympics.com

Događaji/takmičenja: Hokej na ledu/parahokej na ledu (Zimske paraolimpijske igre)

Nazvan „Lepeza“ zbog svog dizajna koji podseća na tradicionalnu kinesku lepezu na sklapanje, Nacionalni stadion u zatvorenom je izgrađen za Letnje olimpijske igre 2008, a prema projektu nemačke firme Glöckner Architekten GmbH.

Godine 2015. stadion je bio ugostio svetskog prvenstva u hokeju na ledu za žene, a sa Vukesong sportskim centrom deliće obaveze domaćina takmičenja u hokeju na ledu na Olimpijskim igrama 2022.

Vukesong sportski centar

Događaji/takmičenja: Hokej na ledu

Nakon organizovanja košarkaškog turnira na OI 2008. godine, Sportski centar Vukesong se uspešno koristio kao višenamenska arena u godinama nakon Olimpijade.

Za projektovanje i izgradnju ovog sportskog centra od 36.000 kvadratnih metra odgovoran je bio entitet pod imenom Beijing Wukesong Culture & Sports Centre Company Ltd, sastavljen od pet firmi – akcionara.

Sa kapacitetom od 18.000 gledalaca, služiće kao glavno dvoransko mesto za hokej na ledu na Zimskim igrama 2022. zajedno sa Nacionalnim zatvorenim stadionom.

Nacionalni oval za brzo klizanje

Novi objekat izgrađen je na mestu nekadašnji terena za streljaštvo i hokej na travi; Foto: olympics.com

Događaji/takmičenja: Brzo klizanje

Nacionalni oval za brzo klizanje je potpuno nov objekat namenjen zimskim sportovima, izgrađen na mestu Olimpijskog zelenog hokejaškog terena koji se koristio za događaje u hokeju na travi i Olimpijskog zelenog streličarskog terena koji se koristio za takmičenje u streljaštvu na Olimpijskim igrama 2008.

Dizajn dvorane, koja nosi nadimak „Ledena traka“, zajednički potpisuju međunarodna arhitektonska firma Populous i Pekinški institut arhitekturalnog dizajna, dok je izgradnja trajala od 2017. do 2019. godine.

Stadion Capital Indoor

Ovaj zatvoreni stadion originalno je sagrađen 1968. godine; Foto: olympics.com

Događaji/takmičenja: Brzo klizanje na kratke staze, umetničko klizanje

Nakon što je bio domaćin odbojkaškog turnira na Letnjim olimpijskim igrama 2008. godine, na Stadionu Capital Indoor će održavati takmičenja u umetničkom klizanju i brzom klizanju na kratkim stazama tokom Zimskih olimpijskih igara.

U sportskoj areni, izgrađenoj 1968. godine prema projektu Pekinškog instituta arhitekturalnog dizajna, održano je nekoliko važnih sportskih događaja, uključujući i stonoteniske mečeve između Kine i Sjedinjenih Država u okviru programa razmene „ping-pong diplomatije“ 1971. godine, kao i jedna od prvih NBA utakmica u Kini 2004. godine.

Big Air Shougang

Projekat arhitektonski potpisuje TeamMinus, dizajnerska firma iz Pekinga; Foto: Wiki

Događaji/takmičenja: Skijanje slobodnim stilom, snoubording

Verovatno najjedinstvenije mesto održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. je svakako Big Air Shougang, koji je izgrađen na lokaciji bivše čeličane, postavljen u pozadini četiri industrijska rashladna tornja.

Projekat arhitektonski potpisuje TeamMinus, dizajnerska firma Brajana Li Žanga smeštena na Cinhua univerzitetu u Pekingu, a nakon ZOI prostor će se koristiti za razna sportska takmičenja i treninge sportista, kao i za kulturne i društvene manifestacije.

Olimpijsko selo u Pekingu

U Olimpijskom selu u Pekingu biće smešteno 2.300 kreveta; Foto: olympics.com

Zimsko olimpijsko selo za zonu igara u Pekingu završeno je početkom leta 2021. godine i u njemu će pretežno biti smešteni sportisti koji se takmiče u sportovima na ledu na ZOI 2022, a arhitektonski ga potpisuje firma Beijing Tianhong Yunfang Architecture Group.

Objekti sela će uključivati 2.300 kreveta za sportiste i zvaničnike koji putuju na Zimske olimpijske igre, dok se čitav kompleks prostire na 275.500 kvadratnih metara.

Nakon završetka Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara, selo će postati javno stambeno naselje otvoreno za iznajmljivanje.

Janćing zona

Smešten 75 kilometara severozapadno od centra Pekinga, Janćing je planinsko predgrađe glavnog grada Kine prepuno termalnih izvora, nacionalnih parkova i skijališta smeštenih nedaleko od Badaling dela Kineskog zida.

Tokom olimpijskih igara, u Janćingu će biti organizovana takmičenja u alpskom skijanju, bobu, sankanju i skeletonu.

Nacionalni bob centar

Događaji/takmičenja: bob, skeleton, sankanje

Nacionalni centar u Janćingu je prva bob staza u Kini i tek treća u Aziji. Centar nudi kapacitet od 2.000 sedećih mesta, kao i još 8.000 mesta za stajanje, a ukupna dužina objekta iznosi 1.975 metara.

Nakon završetka Zimskih olimpijskih igara, centar će se koristiti za održavanje međunarodnih takmičenja, kao i za treninge reprezentacije Kine.

Nacionalni alpski skijaški centar

Događaji/takmičenja: alpsko skijanje/paraalpsko skijanje (Zimske paraolimpijske igre)

Smešten u planinskoj oblasti severozapadno od Janćinga, Nacionalni alpski skijaški centar se sastoji od sedam staza koje je dizajnirao Švajcarac Berhnard Rusi, a najveći vertikalni pad dostiže 900 metara.

Skijaški centar – koji će nastaviti da se koristi za međunarodna takmičenja i treninge sportista posle Zimskih olimpijskih igara – ima kapacitet od 5.000 mesta za sedenje i 3.500 mesta za stajanje.

Džangđaku zona

Džangđaku je popularna kineska skijaška destinacija udaljena oko 180 kilometara severozapadno od Pekinga.

Novoizgrađena međugradska železnica Peking – Džangđaku  prevoziće goste između sva tri klastera za Zimske olimpijske igre za samo sat vremena.

Na lokacijama u okolini održaće se većina skijaških i snoubording događaja na Zimskim igrama 2022, uključujući slobodni stil, kros-kantri, skijaške skokove, nordijsku kombinaciju i biatlon.

Nacionalni centar za biatlon

Događaji/takmičenja: Biatlon/parabiatlon i paraskijaško trčanje (Zimske paraolimpijske igre)

Nacionalni centar za biatlon, koji se nalazi u gradu Džangđakuu u severnoj kineskoj provinciji Hebei, biće domaćin takmičenju u zimskom sportu koji kombinuje „cross-country“ skijaško trčanje i gađanje iz puške.

Nakon završetka ZOI, centar će koristiti kineska reprezentacija za treninge.

Nacionalni centar za skijaške skokove

Događaji/takmičenja: Skijaški skokovi, nordijska kombinacija

U Nacionalnom centru za skijaške skokove će se tokom Olimpijade u Pekingu održavati takmičenja u skijaškim skokovima i disciplini ski skokovi u nordijskoj kombinaciji.

Arhitektonski dizajn skakaonice podseća na tradicionalni ruji skiptar (kineski talisman), otuda i nadimak objekta: „Snežni ruji“.

Posle Zimskih olimpijskih igara, i „Snežni ruji“ će koristiti kineska reprezentacija za trening, ali će centar biti otvoren i kao turistička destinacija.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *