Arhitektura

Hoće li automobili postati dodatne sobe u našim kućama?

Renault je na nedavno održanom sajmu automobila u Frankfurtu predstavio koncept Symbioz koji predviđa da se automobili koriste kao produžetak kuće.

Automobilska kompanija Renault opisala je novi model svog vozila kao viziju „dodatne, mobilne, višenamenske prostorije“. Automobil je, kako oni kažu, u „potpunoj simbiozi s kućom“ ne samo zato što s njom komunicira bežičnim putem već i što je njegov oblik skrojen tako da ukućani mogu da ga iskoriste kao sedeću garnituru.

Četiri sedišta u automobilu Symbioz su zapravo udobne fotelje koje se mogu okrenuti jedne prema drugima.

 

Posetioci su na sajmu u Frankfurtu mogli su da dožive kako će koncept Symbioz izgledati u praksi jer je automobil bio predstavljen u ambijentu savremene kuće. Automobil je postao sastavni deo kuće što je potpuno oduševilo posetioce.

Trendi enterijer

Forma i dizajn automobila inspirisani su savremenom arhitekturom, pa je vozilo izvedeno od čeličnog okvira, u kombinaciji s potpuno prozirnim staklima i drvenim detaljima u enterijeru, piše Dezeen.

U unutrašnjosti automobila korišćeni su materijali koji su trenutno popularni u industriji dizajna enterijera. Bakar, mermer, porcelan i fina tkanina skladno su ukomponovani kako bi se stvorio ambijent koji se skladno uklapa s enterijerom kuće. Četiri sedišta, koje Renault naziva foteljama, mogu se okrenuti jedne prema drugima.

Volan se uvlači u instrument tablu, a papučice nestaju u podu što doprinosi dodatnom komforu kada se automobil koristi u kući.

 

„Automobil omogućava putnicima da se tokom vožnje, zahvaljujući dobrom dizajnu enterijera, osećaju kao kod kuće. On će biti višenamenski životni prostor za celu porodicu, i oni će moći u potpunosti da ga koriste čak i kada je parkiran.“, rekla je Stephane Janin, direktorka dizajnerskog sektora u Renaultu.

Kuća koja je poslužila za predstavljanje automobila Symbioz ima 120 kvadrata a njen projekat potpisuje francuski arhitektonski biro Marchi Architectes.

„Kao dizajnerima grupe Renault, naš zadatak je da zamislimo kakve će uloge automobili imati u budućnosti i integrišemo ih u njihov ekosistem. Zato smo se potrudili da izgradimo deo ovog eko sistema, odnosno, porodičnu kuću.“, rekla je Tina Kentner.

Rotirajuća platforma, koja se i podiže i spušta, ugrađena je u pod prizemlja kuće. Ona podiže automobil do samog krova kuće kao bi stanari mogli da uživaju u pogledu. I to iz udobnih sedišta, pardon, fotelja! Kada je automobil podignut, u prizemlju se stvara dodatni prostor za skladištenje.

Puni bateriju, gasi grejanje

S obzirom na to da automobil radi na električni pogon, on ovu energiju deli sa kućom. Međutim, ukoliko se ne planira skorije duže putovanje, baterija će biti minimalno napunjena za potrebe kraćih vožnji. S druge strane, ako se planira duže putovanje, na primer za vikend, pametni sistem će u potpunosti napuniti bateriju automobila u petak uveče, a tokom noći će postepeno gasiti grejanje u kući.

Veza između automobila i kuće je konstantna, tako da su oni povezani čak i kada automobil nije kod kuće. Ovo omogućava putnicima da koriste društvene mreže i slušaju muziku tokom putovanja.

Realnost do 2023.

Automobil će imati električni motor koji bi u roku od dvadeset minuta mogao da se napuni 80%. Korisnici će imati i mogućnost uključivanja autonomnog sistema vožnje, što dovodi do toga da se volan uvlači u instrument tablu, a papučice u pod, što će doprineti dodatnom komforu kada se automobil koristi u kući.

Renault je demo verziju Symbioz predstavio tokom sajmu automobila u Frankfurtu 2017, a očekuje se da ovaj pametni auto postane realnost do 2023. godine.

Foto: Renault

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *