Arhitektura

7 najboljih svetskih stipendija koje možete dobiti kao student arhitekture

Ove primamljive stipendije namenjene su onima koji žele da putuju i izučavaju arhitekturu.

Mlade arhitekte, tokom studiranja u inostranstvu, imaju priliku da transformišu svoj profesionalni razvoj stičući iskustvo o različitim kulturama i stilovima ali i proživljavajući priče koje nijedna knjiga ili predavanje ne mogu da ispričaju. Zbog toga su mnogobrojni arhitektonski fakulteti širom sveta omogućili međunarodne razmene studenata. U ovim razmenama mogu učestvovati i studenti iz Srbije!

Na mnoge od ovih stipendija mogu da se prijave i studenti ili mlade arhitekte iz naše zemlje.

 

Osim stipendija koje nude univerziteti, studenti mogu osvojiti i neku od stipendija koje organizuju fondacije ili arhitektonske kompanije a koje su namenjene onima koji žele da putuju i istražuju svoju studijsku temu, piše ArchDaily.

Pogledajte sedam veoma primamljivih stipendija na koje se i vi možete prijaviti.

Rotch Travelling Scholarship

Rotch Travelling Scholarship namenjena je onima koji žele da putuju svetom i istražuju arhitekturu. Da biste dobili ovu stipendiju potrebno je da prođete kroz dvostepeno arhitektonsko takmičenje. Pobednik dobija značajnu stipendiju namenjenu za putovanje i studiranje u inostranstvu u periodu ne manjem od šest meseci.

Deborah J Norden Fund

Deborah J Norden Fund je stipendija namenjena onima koji studiraju u SAD, Kanadi ili Meksiku. Ideja ove stipendije je da se podrži nezavisni arhitektonski projekat koji zahteva putovanje, sa sumom od 5.000 dolara. Prednost imaju oni koji ranije nisu osvojili nagradu.

Build Abroad Travel Scholarship

Build Abroad je organizacija koja učestvuje u izgradnji i obnavljanju objekata širom sveta kroz volonterski rad. Osnivači organizacije su arhitekte, tako da su odlučili da podrže studente kroz jedan od svojih projekata. Njihova stipendija dodeljuje se jednom godišnje.

Gabriel Prize

Gabriel Prize dodeljuje se svake godine jednoj osobi za proučavanje klasične arhitekture i uređenja prostora u Francuskoj. Dobitnici nagrade su u mogućnosti da samostalno kreiraju svoje tromesečno putovanje koje treba da se fokusira na izučavanje francuske arhitekture. Projekat promoviše Western European Architecture Foundation, a stipendija koja se dobija vredna je 20.000 evra.

RIBA Norman Foster Travelling Scholarship

Ovu stipendiju zajednički dodeljuju Foster + Partners i RIBA. Stipendiju dobija onaj student čiji se projekat pokaže kao najbolji nakon što ga oceni komisija koju čine arhitekta Norman Foster, kao i predsednik organizacije RIBA.

Steedman Fellowship

James Harrison Steedman Fellowship je najstarija stipendija iz oblasti arhitekture koja se dodeljuje u Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj dodele stipendije je podržavanje realizacije putovanja mladog arhitekte u cilju arhitektonskog istraživanja u trajanju od šest meseci do godinu dana. Za ovu stipendiju može konkurisati svako ko je diplomirao u poslednjih osam godina.

SOM Traveling Fellowship

Za SOM ste sigurno čuli da je jedan od najpoznatijih svetskih arhitektonskih biroa, ali možda niste znali da oni imaju i svoju fondaciju. Foundation SOM godišnje nudi dve stipendije u okviru jednog konkursa. Oni nude stipendije u iznosu od 20.000 i 50.000 dolara studentima ili nedavno diplomiranim arhitektama, kako bi proširili svoje znanje iz profesije na način koji se može ostvariti samo kroz putovanje.

Foto: Hunter Johnson via Unsplash

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *