Arhitektura

Nagrada Ranko Radović za 2023. godinu autorima iz Beograda, Novog Sada i Podgorice

Nagrade su dodeljene za knjigu o stvaralaštvu Josifa Najmana, projekat osnovne škole u Podgorici Biroa 81000 i dve epizode serijala „Graditelji Novog Sada“.  

Nagrada Ranko Radović, koju dodeljuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) sa svojim partnerima, osnovana je 2005. godine sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo.

Ovo stručno priznanje dodeljuje se u tri kategorije – za kritičko-teorijske tekstove, za realizovano arhitektonsko delo i za multimedijalne prezentacije, a nakon konkursa koji je trajao je od 1. septembra do 16. oktobra 2023, žiriji su na osnovu pristiglog materijala u decembru proglasili dobitnike za proteklu godinu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nagrada Ranko Radović u kategoriji 1

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji kritičko-teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu, jednoglasno je doneo odluku da nagradu dodeli dr Saši Mihajlov, istoričaru umetnosti, za monografiju Arhitektonsko stvaralaštvo Josifa Najmana (izdavač: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 2022).

Žiri je radio u sastavu: dr Jelena Ristić Trajković, vanredni profesor, dia, (predsednica žirija), dr Ana Niković, viši naučni saradnik, dia i dr Marko Nikolić, vanredni profesor, dia.

Nagrađena knjiga dr Saše Mihajlov u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda; Izvor: ULUPUDS

Nagrada Ranko Radović u kategoriji 2

U kategoriji realizovano arhitektonsko delo, žiri je jednoglasno doneo odluku da nagradu dodeli Dušanu Đuroviću, mia i Ivanu Jovićeviću, mia, iz studija BIRO 81000 iz Podgorice, za projekat Osnovne škole „Novka Ubović“ u podgoričkom naselјu Tološi (Crna Gora, 2022).

Žiri je radio u sastavu: prof. Goran Vojvodić, dia (predsednik žirija), prof. Dejan Miljković, dia i Stevan Žutić, dia.

Osnovna škola „Novka Ubović“ u podgoričkom naselјu Tološi; Izvor: ULUPUDS

Nagrada Ranko Radović u kategoriji 3

U kategoriji televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije, žiri je većinom glasova doneo odluku da nagradu dodeli prof. Vladimiru Bajiću, scenaristi i kompozitoru, za TV serijal Graditelјi Novog Sada, epizode Pavle Žilnik i Imre Farkaš (produkcija: Dokumentarno-obrazovni program RTV, 2023).

Žiri je radio u sastavu: Maja Lalić, dia, (predsednica žirija), Mirjana Bjelogrlić Nikolov, dipl. fil., urednik složenih projekata u Obrazovno-naučnom programu RTS-a i prof. dr Milorad Mladenović, dia.

Nagrađeni serijal prof. Vladimira Bajića iz Novog Sada; Izvor: ULUPUDS

Pogledajte sve pristigle radove

Da podsetimo, pored ULUPUDS-a, kao osnivača, suosnivači Nagrade Ranko Radović su Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Inženjerska komora Srbije i Radio-televizija Srbije.

Sve pristigle radove na konkursu za 2023. godinu možete pogledati na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. arh

    malo autora je poslalo svoje realizacije… dosta slaba konkurencija a nagradu dobio projekat iz Crne Gore…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *