Kampus se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Novom Sadu; Foto: Case 3D
Domaći projekti

Novi renderi Epic Games i 3Lateral kampusa u Novom Sadu. Izgradnja do kraja 2025. godine

Izabran je glavni izvođač radova ekološki orijentisane zgrade u kojoj će se razvijati hardverska i softverska rešenja za kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Prošlo je dve i po godine od kako je predstavljena zgrada kampusa kompanija Epic Games i 3Lateral u Novom Sadu, nadomak Univerzitetskog centra u Radničkoj ulici.

Radovi su započeti krajem avgusta 2022. godine, a sada su oni intenzivirani odabirom glavnog izvođača radova, pa se očekuje da će ceo projekat biti gotov do kraja 2025. godine.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Zgrada kao omaž okolini; Foto: Case 3D

Prostor će imati auditorijum sa 240 mesta, kancelarije koje omogućuju fleksibilni rad, sobe za rad u tišini, kao i zonu za druženje.

Ovaj kampus služiće za istraživanje i razvoj MetaHuman tehnologija koji će podržavati razvoj hardverskih i softverskih rešenja za kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Kampus je dizajniran tako da podrži celokupan ciklus savremenih tehnoloških procesa – od ranih istraživanja do same isporuke proizvoda. U njemu će, između ostalog, biti prostorije za skeniranje lica i tela, kao i studio za snimanje pokreta i dizajn zvuka.

Prostor će imati auditorijum sa 240 mesta, kancelarije koje omogućuju fleksibilni rad, sobe za rad u tišini, kao i posebnu zonu za druženje i povezivanje zajednice.

Prostorija za snimanje pokreta; Foto: Case 3D

Podzemna garaža za sve zaposlene i posetioce

U arhitektonskom smislu, projekat je osmišljen tako da, pored potreba tima, poštuje i okruženje u kom se nalazi, neguje duh kraja i upotpunjuje izgled Radničke ulice i zelenila u njoj. U obzir su uzeti i susedi koji žive u blizini samog kampusa, pa položaj objekta ima odgovarajuću udaljenost od drugih zgrada. Dodatno, zbog podzemne garaže svi zaposleni i posetioci imaće dovoljno parking mesta.

Kao što smo ranije najavili, izrada glavnih projektnih elaborata poverena je firmama iz Srbije – A3 Architects, Antipod, DNEC, BWK i Cepting, a uz podršku globalnih konsultanata kao što su AltaTechTheatreplanSandy Brown i Guidepost.

Ekološka održivost zgrade

Ekološka održivost je takođe jedan od ključnih aspekata kampusa. Fasada je projektovana tako da se optimizuju gubici energije i da se omogući prirodna osvetljenost i ventilacija prostora tokom celog dana. Pored toga, zgrada će imati zeleni krov na kom će u najvećoj meri biti lokalne biljne vrste koje će se zalivati prikupljenom kišnicom i tako omogućiti formiranje mikro ekosistema za insekte i ptice.

Izgradnja do kraja 2025.

3Lateral je nedavno potvrdio glavnog izvođača radova na projektu, beogradsku firmu KOTO doo, a očekuje se da će izgradnja biti završena do kraja 2025. godine.

“Tokom trajanja radova, kompanija će nastaviti da podstiče saradnju sa lokalnim istraživačima, kreatorima i edukatorima u svom novom objektu koji se nalazi u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu gde organizuje edukativne programe i događaje posvećene tehnologijama iz MetaHuman i Epic Games ekosistema”, ističu u saopštenju.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *