Građevinarstvo, Izdvojeno

Čelični sarkofag za Černobilj od 30.000 tona

Posle skoro tri decenije od katastrofe, gradnja zaštitnog omotača nad reaktorom broj 4 u Černobilju bi uskoro mogla biti završena.

„Možete fotografisati ali ostanite na asfaltu. Nemojte gaziti po travi!“. Posle 28 godina od nuklearne katastore svetskih razmera, posetiocima Černobilja se savetuje da budu veoma oprezni. Iako je veći deo nuklearne centrale (u kojoj trenutno radi oko 3.000 radnika) dekontanimisan, okolne šume i travnjaci na koju su padali delovi reaktora nakon eksplozije 26. aprila 1986. godine, i dalje emituju radijaciju opasnu po život, piše Ekonomist.

Razoreni reaktor je zapečaćen armirano-betonskom kontrukcijom koja se zvanično zove Shelter Object a kolokvijalno – sarkofag. Međutim, vetar, rđa i vreme uzeli su svoj danak – konstrukcija je opasno narušena nivo radijacije ne dozvoljava njenu reparaciju Mnogi se plaše da bi se betonski sarkofag, koji stoji skoro 30 godina, mogao urušiti.

Upravo iz ovih razloga, nad postojećim sarkofagom diže se novi ali ovog puta od nerđajućeg čelika. Ogromna konstrukcija teška 30.000 tona sa svojom visinom od 110 metara, 165 metara dužine i 260 metara širine nadvija se nad opustošenim krajolikom.

Objekat gradi francuski konzorcijum Novarka a cena izvođenja dostigla je cifru od 1,5 milijardi evra.

Projekat finansira Evropska banka za rekonstrukciju uz pomoć donacija brojnih zemalja.

Iako je završetak planiran za 2015. godinu, verovatnije je da će sečenje vrpce – ako se neko od političara usudi da dođe na ovu lokaciju – biti obavljeno tek 2017. godine. Kada se novi, čelični sarkofag završi, on će zaštiti betonski od propadanja. Čak iako se stari sarkofag uruši, novi će sprečiti prodor radijacije u prirodu… ali ne duže od projektovanih sto godina.

Pogledajte obavezno video prilog Ekonomista koji su posetili Černobilj i napravili sjajnu reportažu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *