Izvođenje

Budućnost gradnje: 3D štampanje betonom

Nije daleka budućnost kada će se vreme potrebno za izvođenje složene kontstrukcije od betona smanjiti sa nekoliko nedelja na nekoliko sati.

Arhitektonske forme postaju sve komplikovanije i zaobljenije a sve je manje građevinskih kompanija koje mogu da isprate ovakve zahteve u kratkom vremenskom roku. Stoga se profesor dr Richard Buswell sa Univerziteta Loughborough ujedinio sa Foster + Partners i izvođačkim gigantom Skanska na razvoju tehnologije za 3D štampanje kompleksnih elemenata betonom. A šta je kompleksno?

Poznata Fosterova zgrada St. Mary’s Axe je nešto prilično kompleksno, kaže Buswell, ali mi svakako želimo da razvijemo sistem koji će gradnju takve zgrade svesti na poželjnih godinu dana.

3D štampanje betonom, kombinovano s prefabrikacionim metodama, ima potencijal da smanji vreme potrebno za izvođenje kompleksnih elemenata s nekoliko nedelja na nekoliko dana. Ovo tehnologija će posebno pomoći u gradnji nepravilnih i zaobljenih formi koji se dosta teško izvode konvencionalnim metodama. Neko je rekao Zaha Hadid?

Pogledajte i video koji objašnjava kako bi tekao proces proizvodnje 3D štampanjem u betonu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *