Domaći projekti, Izdvojeno

Tarkett Akademija: Izložbeni prostor i trening centar

Tarkett Akademija je izložbeno-edukativni prostor u okviru proizvodnog kompleksa Tarkett u Bačkoj Palanci čiji projekat potpisuju Modelart Arhitekti.

Prostor od 1.000 kvadrata nastala je iz potrebe izlaganja Tarkett podnih obloga, ali i kao trening centar za obučavanje podopolagača.

Objekat je podeljen na dve prostorne celine: showroom i akademiju. Prva prostorna celina obuhvata veći broj manjih podcelina (“prostor u prostoru“) za izlaganje proizvoda i sastanke sa klijentima. Različite prostorne celine naglašene su „ostrvima“ u podu, što ujedno prikazuje mogućnosti oblikovanja podnih obloga. Na ovaj način izbegnute su fizičke pregrade, pa je prostor prilagodljiv i otvoren za buduće intervencije. Drugi deo prostora čine konferencijska sala, kancelarijski prostori i radni boksovi za obuku podopolagača.

tarkett_academy12

Glavni izazov u projektovanju prostora bio je uklapanje svih navedenih funkcija u postojeći prostor industrijskog objekta, uz istovremeno očuvanje industrijskog duha zgrade. Sve prostorne intervencije urađene su pažljivim uklapanjem u postojeću strukturu, uz iskorišćavanje zatečenih karakteristika prostora. To se pre svega odnosi na postojeću lanternu, koja je restaurirana i koja omogućava „razlivanje“ dnevne svetlosti po čitavoj unutrašnjosti.

tarkett_academy07

Za razliku od kompleksne unutrašnjosti, spoljašnjost objekta je svedena i uklapa se u kontekst industrijskog kompleksa. Spoljašnjom arhitekturom dominira opna od perforiranog lima koji, u kombinaciji sa velikim zastakljenim površinama, stvara dinamične efekte smenjivanja svetlosti i senke.

tarkett_academy03

Autori: Dejan Mitov, Jelena Mitov, Krsto Radovanović, u saradnji sa Sigma Inženjering d.o.o Novi Sad. Fotografije: Relja Ivanić

tarkett_academy05 tarkett_academy04

tarkett_academy06a tarkett_academy06 tarkett_academy11 tarkett_academy10 tarkett_academy08 tarkett_academy15  tarkett_academy20 tarkett_academy17 tarkett_academy16

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *