Radionica na dnevnom svetlu; foto: Teking.rs
Domaći i regionalni projekti

Niški arhitekti dobijaju kutak za druženje i rad

Ispod nivoa zemlje autori projekta smestili su i prostor u kom će se naći oprema za rudarenje kriptovaluta.

Arhitekti iz grada na Nišavi konačno će dobiti svoj kutak za druženje i rad –  višenamenski prostor pod nazivom Arhitektonska radionica (Architectural workshop), koji će se nalaziti na adresi Donjovlaška bb.

Objekat, koji će biti izgrađen na površini od 340 kvadratnih metara, autorski potpisuju Mirko Stanimirović, Nemanja Ranđelović i Vukašin Vasić, trojica niških arhitekata koji su, kako kažu, „pronašli zajednički put unutar arhitekture“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Polazna tačka za oblikovanje bila je crna kutija; foto: Teking.rs

Morali smo da dizajniramo objekat koji je i isplativ i koji zadovoljava potrebe timskog rada.

„Definitivno nam je bio potreban prostor za rad i gde bismo mogli da organizujemo radionice za studente arhitekture”, napominju za portal Gradnja.rs autori, te dodaju:

„Dugogodišnje iskustvo u obrazovanju pokazalo je da su praktične nastavne metode od velikog značaja za učenike, za razliku od sistema pamćenja koji zahteva većina nastavnika. Iz tog razloga, morali smo da dizajniramo objekat koji je i isplativ i koji zadovoljava potrebe timskog rada“.

Kako ističu, želja im je bila da izgrade prostor za druženje i rad na periferiji grada, daleko od uobičajnih okvira arhitektonskog biroa.

„Formirali smo fleksibilan višenamenski prostor u vidu open space kancelarije koja se po potrebi pretvara u galeriju, konferencijsku salu za seminare ili prostor za održavanje arhitektonskih radionica“, kažu autori.

Workshop u noćnoj varijanti, foto: Teking.rs

U podrumu su pozicionirani toaleti i prostor za opremu za rudarenje kriptovaluta.

Polazna tačka za oblikovanje bila je crna kutija koja je, navode niški arhitekti, nakon analize introvertnosti i ekstrovertnosti funkcionalnih celina rezultirala borbom crne i staklene prizmatične forme.

Funkcionalno, objekat je podeljen na dva dela, podeljenih po etažama. Na prizemlju je projektovan višenamenski prostor sa pratećim sadržajem u vidu ulaznog hola i čajne kuhinje. U podrumu su pozicionirani toaleti i, što je posebno zanimljivo, prostor za opremu za rudarenje kriptovaluta.

Podrum objekta projektovan je u sistemu armirano betonskih zidova, sa armirano betonskom međuspratnom konstrukcijom, dok je prizemlje objekta projektovano u sistemu prefabrikovane čelične konstrukcije sa fasadnim termoizolacionim panelima.

Na prizemlju je projektovan višenamenski prostor sa pratećim sadržajem; foto: Teking.rs

Jednostavnost i svedenost forme i funkcije

Najveći izazov u projektovanju, kažu autori, bilo je negiranje otvora na “zatvorenim” kubusima objekta. Tako su preko staklenih portala projektovani brisoleji u istoj materijalizaciji kao i fasada objekta.

Radionica je pozicionirana ka severu i tako zatvoren prema pravcu sunca, što omogućava nesmetan rad u radionici i obezbeđuje zaštitu od grejanja suncem.

A na pitanje koja je specifičnost Workshopa, odnosno u čemu leži njegova originalnost, Stanimirović, Ranđelović i Vasić spremno odgovaraju: „Jednostavnost i svedenost forme i funkcije koja teži stvaranju bespredmetne umetnosti”.

Početak izgradnje objekta planiran je za jesen 2022. godine.

Grafički prilozi

Faktografija

  • Naziv objekta: Arhitektonska radionica/Architectural workshop
  • Mesto: Niš, Donjovlaška bb
  • Investitor: A501
  • Autori projekta: Mirko Stanimirović, Nemanja Ranđelović, Vukašin Vasić
  • Godina projektovanja: 2021.
  • Površina: 340 m2

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. Arhitektica

    Za svaku pohvalu!

  2. Tehnika

    Projektantski veoma oskudno. Pojedine kantine u Srbiji rešene su bolje od osnove prizemlja. Potpuno neiskorišćen i prostor. Tehničkom obradom kao da se nije bavilo tehničko lice. U tekstu govori se o nekoj svedenosti forme i funkcije, a ali ovo nije mnimalizam. Ovo je mediokritet!

  3. One-two

    Dosta loše. Ako privuku mlade arhitekte, da sate i sate provode u kapsuli okrenutoj ka severu, bez vizura, bez sunca, zelenila, dnevnog svetla, pritom na periferiji grada, svaka čast!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *