Most Lille Angebro u Kopenhagenu; foto: Rasmus Hjortshøj
Aktuelno

Tri projekta u užem izboru za ovogodišnju RIBA nagradu

Bolnica u Bangladešu, most u Kopenhagenu i kulturni centar u Berlinu bore se ove godine za prestižno arhitektonsko priznanje.

Međunarodna nagrada Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA) dodeljuje se svake dve godine arhitektonskim projektima izvan Velike Britanije za koje RIBA veruje da ilustruju „besprekoran dizajn“ i „značajan društveni uticaj“, prenosi portal Dezeen.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Friendship Hospital u Bangladešu; foto: Asif Salman

„Bolnica prijateljstva“ u Bangladešu

Među projektima koji su ove godine ušli u uži izbor nalazi se i “Friendship Hospital” Kashefa Chovdhurija iz biroa URBANA, medicinska ustanova sa 80 kreveta koja pruža zdravstvenu negu u delu Bangladeša koji je bio najviše pogođen ciklonom.

Konstrukcija je napravljena korišćenjem lokalne opeke i sadrži niz intimnih dvorišta povezanih ugaonim kanalom koji prolazi sredinom objekta.

Konstrukcija je napravljena korišćenjem lokalne opeke; foto: URBANA

Most Lille Langebro u Kopenhagenu

Drugi projekat koji se našao u užem izboru jeste most Lille Langebro, koji koautorski potpisuju firme WilkinsonEyre i Urban Agency.

Stotinu i šezdeset metara dugačak biciklistički i pešački most u Kopenhagenu, u Danskoj, krivi se preko luke da bi se povezao sa gradskim kvartom Kristijanshavn.

Na samoj sredini objekta, rotirajući mehanizmi omogućavaju otvaranje mosta za prolazak pomorskog saobraćaja.

Most se po sredini otvara za pomorski saobraćaj; foto: Rasmus Hjortshøj

James-Simon-Galerie u Berlinu

U RIBA top 3 ušla je i Galerija James-Simon autora David Chipperfield Architects, kulturni prostor sa kolonadom na Muzejskom ostrvu u Berlinu, koji sadrži objekte za posetioce, privremene izložbene prostore i salu od 300 mesta.

Zgrada ima savremen izgled, ali je dizajnirana tako da se uklopi u neoklasicističko okruženje, koje je inače priznato kao Uneskova svetska baština.

Kulturni prostor sa kolonadom u Berlinu; foto: Simon Menges

Proglašenje pobednika početkom godine

Troje “finalista” izabrano je sa dugačke liste od 16 projekata, a ovogodišnji uži izbor sačinio je Veliki žiri kojim predsedava francuska arhitektkinja i urbanistkinja Odil Dek.

U žiriju su i britanski scenograf i umetnik Es Devlin, američka arhitektkinja Rozana Hu, te dobitnik međunarodne nagrade RIBA za 2018. godinu Gustavo Utrabo.

Kako je najavljeno, ime ovogodišnjeg pobednika biće objavljeno početkom 2022. godine.

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *