Radovi na ploči verovatno će biti završeni pre roka; Foto: „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d.
Aktuelno

Završetak radova na ploči u stanici Prokop očekuje se polovinom avgusta

Nakon toga, moći će da otpočnu i radovi na izgradnji prva dva koloseka u železničkoj stanici, svaki dužine od po pet stotina metara.

Završetak radova na ploči železničke stanice „Beograd Centar“ predviđen je za 24. septembar 2022, ali se zbog pojačanog intenziteta radova može očekivati da se ranije završe predviđeni poslovi.

Kako najavljuju iz akcionarskog društva „Infrastruktura železnice Srbije“, inače investitora ovog projekta, ukoliko se zadrži sadašnja dinamika radova, završetak se može očekivati polovinom avgusta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Na gradilištu se ovih dana radi pojačanim intenzitetom; Foto: „Infrastruktura železnice Srbije“

Slede radovi na izgradnji prva dva koloseka

Nakon toga, navodi se u saopštenju, u avgustu se može očekivati i početak radova na izgradnji prva dva koloseka u železničkoj stanici „Beograd Centar“, svaki dužine od po petsto metara.

„Za same radove na dva koloseka obezbeđen je potreban materijal, kao i oprema tako da se može očekivati da se radovi završe za tri meseca“ – kažu u „Infrastuktura železnice Srbije“ a.d.

Dodaju da je početak građevinskih radova na samoj ploči na koti 105 moguć tek po okončanju tekućih radova na proširenju betonske ploče, koji su sada u toku.

Radovi na prva dva koloseka planirani su da traju tri meseca; Foto: „Infrastruktura železnice Srbije“

Trebalo je izvesti radove na izvođenju zaštitne temeljne jame zavesom od šipova, što takođe nije bilo planirano.

Kako naglašava investitor, radove na nadzemnoj ploči stanice usporili su poslovi koje nikako nije bilo moguće predvideti prilikom izrade projektne dokumentacije, a koji su se pojavili tek prilikom izvođenja radova.

„Podsećamo da je izvan planiranih radova najpre bilo potrebno izmestiti 10 kV elektrokabl koji je bio u koliziji sa planiranim radovima. Zatim je trebalo izvesti radove na izvođenju zaštitne temeljne jame zavesom od šipova, što takođe nije bilo planirano“ – kaže se u saopštenju.

Kao treće, navodi se da su graditelji tokom izvođenja radova naišli na tunel u zoni temeljne jame (u nizu šipova) koji takođe nije bio obuhvaćen projektnom dokumentacijom i tehničkim rešenjem, a koje je bilo neophodno naknadno projektantski i izvođački rešiti.

Sve ove nepredviđene okolnosti, na koje se naišlo tokom realizacije projekta, uticale su na završetak posla, dodaju iz „Infrastruktura železnice Srbije“.

Više nepredviđenih okolnosti uticalo je na završetak posla u ovoj fazi; Foto: „Infrastruktura železnice Srbije“

Vrednost radova oko 1,4 milijarde RSD

Da podsetimo, radove na stanici „Beograd Centar“ izvodi beogradska kompanija „Elita-cop“, u zajedničkoj ponudi sa firmama „Koto“ iz Beograda i „KLM Inženjering TM“ iz Novog Sada.

Vrednost radova iznosi oko 1,4 milijarde dinara, a time su obuhvaćeni svi troškovi realizacije ovog posla, odnosno radne snage, materijala, mehanizacije, opreme i izvođenja građevinskih radova, navode iz „Infrastruktura železnice Srbije“.

Na osnovu realizacije ovog ugovora u stanici „Beograd Centar“ ukupno će na koti 105 biti izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od skoro 50 hiljada kvadratnih metara, kaže se na kraju saopštenja.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *