Budući kompleks Victory Gardens; Vizuelizacija: Urbanistiq
Novi objekti

Umesto FMP: Na Čukarici planiran kompleks Victory Gardens od 210.000 kvadrata

U ugaonom bloku sastavljenom od pet lamela projektovano je ukupno 1.238 stanova, kao i 1.076 parking mesta organizovanih na pet nivoa podzemne garaže.

Uprava Grada Beograda oglasila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa „Victory Gardens” u Ulici Endija Vorhola bb na Čukarici, gradskoj opštini koja se prostore na 15.650 hektara i u kojoj živi oko 160.000 stanovnika.

Nosilac izrade projekta je društvo za arhitekturu, urbanizam i inženjering „Urbanistiq” d.o.o. iz Rakovice, koje je zahtev za potvrđivanje podnelo u ime investitora „Victory Gardens” d.o.o. iz Beograda. Odgovorni urbanista je Nenad Kitanović, dia, a odgovorni projektant Goran Nikolić, dia.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ortofoto prikaz sa granicom obuhvata

Umesto fabrike FMP

Predmetna katastarska parcela je nepravilnog trouganog (poligonalnog) oblika površine 30.241 m2. Parcela se nalazi u zoni Mešovitih gradskih centara u zoni visoke spratnosti.

Na parceli je izgrađeno 18 objekata niske spratnosti od P do P+2 nekadašnjeg kompleksa FMP-a, koji su predviđeni za rušenje.

Parcela ima ostvarene kolskopešačke pristupe iz Ulice Endija Vorhola na severoistočnoj strani i iz Ulice Milorada Jovanovića na jugozapadnoj strani, kao i priključke na lokalnu gradsku komunalnu infrastrukturu.

Plan postojećeg stanja

Faze se nadovezuju jedna na drugu podzemno u građevinskom smislu i infrastrukturno i svaka za sebe predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu.

Budući kompleks Victory Gardens je planiran je kao grupa od 5 slobodnostojećih objekata, lamela spratnosti od 2Po+P+10+Ps do maksimalno 4Po+Su+P+12+Ps smeštenih na planiranim denivelisanim platoima.

Kompleks se realizuje fazno kroz 3 faze. Prva faza sadrži lamele L1 i L2 sa pripadajućim podzemnim etažama u definisanom obuhvatu.

Druga faza se sastoji iz lamele L3 i L4 sa pripadajućim podzemnim etažama. Treća faza se realizuje poslednja i sadrži lamelu L5 sa podzemnim etažama.

Faze se nadovezuju jedna na drugu podzemno u građevinskom smislu i infrastrukturno i svaka za sebe predstavlja nezavisnu funkcionalnu celinu.

Budući kompleks Victory Gardens; Vizuelizacija: Urbanistiq

Prostor denivelisan u dve zone

Podzemna garaža pri punoj realizaciji komplesa predstavlja jedinstveni deo kompleksa koji opslužuje svih 5 lamela i posetioce komplesa.

Prostor kompleksa je podeljen, denivelisan u dve zone tj. platoa, na gornjem platou smeštene su lamele L1 i L2,a na donjem platou lamele L3,L4 i L5.

Kolski pristup kompleksu planiran je iz ulice Milorada Jovanovića dvosmernom internom saobraćajnicom preko platoa unutar kompleksa, dok je iz Endija Vorhola pristup omogućen internom saobraćajnicom u nagibu koja prolazi po obodu kompleksa i izlazi na Ulicu Milorada Jovanovića.

Preko obe interne saobraćajnice je omogućen pristup podzemnoj garaži. Internim saobraćajnicama je omogućen pristup i vozilima za odnošenje smeća kao i za pristup i prolaz vatrogasnih vozila.

Stambeni i poslovni ulazi u objekte orijentisani su prema glavnim saobraćajnicama; Vizuelizacija: Urbanistiq

Parkiranje na 5 podzemnih nivoa

Stambeni i poslovni ulazi u objekte orijentisani su prema glavnim saobraćajnicama (ulica Endija Vorhola i ulica Milorada Jovanovića). Ulazi u lokale su predviđeni sa javne površine preko pristupne staze ili sa zajedičkog platoa unutar kompleksa.

U suterenskim i podzemnim delovima kompleksa planirane su garaže, tehničke i pomoćne prostorije. Garaža se realizuje fazno, nakon završetka prethodne faze se nadovezuje na narednu fazu u kojoj su planirani ulazi.

Parkiranje za planirane objekte organizovano je na pet nivoa podzemne garaže i to kao: parkiranje za stanare i parkiranje za komercijalne odnosno poslovne sadržaje.

Presek kroz blok 1-1

Projektovano 1.238 stanova

U prizemlju i suterenu svih objekata su planirani poslovno-komercijalni sadržaji do 20% na nivou cele parcele, sa tehničkim prostorijama (elektro-energetske i termotehničke instalacije) i drugim pomoćnim prostorijama.

Lokali koji se nalaze u prizemljima objekta orijentisani su ka pešačkim trotoarima ili platou u okviru parcele.

U nadzemnim etažama je planirano dominantno stanovanje, a stambene jedinice su različitih struktura i veličina. Takođe, moguće je formiranje stambenih jedinica tipa dupleks. Ukupan broj stambenih jedinica je 1.238.

Prostori za igru dece na otvorenom predviđeni su na javnoj zelenoj površini ili gradskom parku/šumi u neposrednoj blizini kompleksa.

Ukupna bruto površina kompleksa iznosi 210.865 kvadratnih metara, od čega na nadzemni deo otpada 143.652 m2, a na podzemne etaže 67.213 m2.

Prostori za igru dece na otvorenom predviđeni u neposrednoj blizini kompleksa; Vizuelizacija: Urbanistiq

U garaži od ukupnog broja parking mesta planirano je oko 176 PM sa elektro punjačem.

Ukupan broj parking mesta garaže na 5 nivoa nakon izvođenja svih faza je 1.706 PM, od čega 86 PM za lica sa posebnim potrebama, dok ukupna površina garaže iznosi 67.758 m2. U garaži od ukupnog broja parking mesta planirano je oko 176 PM sa elektro punjačem.

U garaži će biti primenjena neophodna vertikalna i horizontalna signalizacija za vođenje električnih vozila do specijalno obeleženih parking mesta, sa električnim punjačima, koja je namenjena za parkiranje i punjenje baterija električnih vozila. U podrumu -2 predviđen je prostor za parkiranje bicikala.

Urbanistički projekat je na javnom uvidu do 13. marta; Vizuelizacija: Urbanistiq

Javna prezentacija do 13. marta

Zainteresovana lica mogu tokom javne prezentacije da izvrše uvid u Urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Kraljice Marije br. 1, najkasnije do 13. marta 2023. godine.

Grafički prilozi

Plan postojećeg stanja
Plan postojećeg stanja
Presek kroz blok 1-1
Presek kroz blok 1-1
Presek kroz blok 2-2
Presek kroz blok 2-2
Presek kroz blok 3-3
Presek kroz blok 3-3
Presek kroz blok 4-4
Presek kroz blok 4-4
Ulični frontovi kompleksa
Ulični frontovi kompleksa

Galerija rendera

Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Budući kompleks Victory Gardens; Vizuelizacija: Urbanistiq
Budući kompleks Victory Gardens; Vizuelizacija: Urbanistiq
Budući kompleks Victory Gardens; Vizuelizacija: Urbanistiq
Budući kompleks Victory Gardens; Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq
Vizuelizacija: Urbanistiq

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

18 komentara

 1. Jadnik

  Odvratno,odvratno,odvratno, dajte parkove,pozorista ,dosta vise mostodonata od zgrada, grad je prenaseljen,nigde kanalizacije, infrastrukture, grad lici na ciganmalu

  1. komentarišem

   vrati se u Leskovac i uživaj

  2. VD

   Kočničari sve vam smeta, da je do vas nikada se ništa ne bi uradilo još uvek bi živeli u pećinama da se ne naruši prirodni ambijent.

   1. Stole

    Botici moji napredni, ljubi vas cika Stole.

 2. Odlično

  Tako je. Vratite zvezdu u Železnik, tamo im je i mesto!

 3. Marko iz Radnicke

  Ujutru I kad je lepo vreme je u Radnickoj haos svaki dan.

  Dodatje jos ovoliko stanova I neka svaki stan ima samo jedan auto a imace vise…

  Pa ovde ce biti totalni kolaps

 4. Miško

  Odnos parking mesta i stanova je po zakonu 1:1,1,tako da ima manje preko 200 parking mesta.To treba ukalkulisati.

  1. Vozi

   Sine Miško matiš ti nije jača strana, 1238 stanova x 1,1 teško da je više od 1706PM.

 5. Miško

  Odnosno,1 stan(poslovni prostor)- 1,1 parking mesto.

 6. Idi begaj

  Po nazivu naselja bi’ rekao da će tu živeti englezi.Pa da li je sramota da bude naziv na srpskom jeziku???

  1. Ivan

   Pa sramota je za ove sto te stanove kupuju, ovako im je toplije oko srca kad daju nenormalne šuške da bi živeli, da kad kažu naziv naselja ostave veći utisak. Gadan smo narod, to je problem…

 7. Jelena

  Ovo posebno bode oči: „Prostori za igru dece na otvorenom predviđeni su na javnoj zelenoj površini ili gradskom parku/šumi u neposrednoj blizini kompleksa.“

  Jel se prave ludi ili ne znaju da je ta šuma cela jedno nehigijensko naselje, sa možda najvećom deponijom i gorionicom kablova u Srbiji?!? Da ne pričam kakav pogled će da imaju…

  1. Mara

   Naravno da se prave ludi, a i planiraju još zgrada umesto ciganmale.
   Za igru, vrtiće i škole mora da se ide u stara naselja koja gradska vlast ne želi ni da održava. Cilj su samo kvadrati za prodaju, a fascinantan je nivo mazanja očiju u svim novim kompleksima ključnim „sadržajima“ za život – ugostiteljstvo, prodavnice, teretana, eventualno mini jadan parkić za malu decu u mraku između visokih objekata, i toliko.

 8. drt

  Mene ne zanima pogled tih zgradurina, zanima me sto ce ti monstrumi od 12 spratova da mi uniste pogled na ceo horizont, onim blizim zgradama uz ulicu koje imaju 7 spratova napravice senku, nece videti ni sunce ni nebo. I kakav je to uceni urbanista dosao na takvu ideju da zatrpa sve okolo, isti verovatno kao i onaj sto je osmislio bg na vodi i zaklonio pola beograda. A ovo na brdu, ej bre podnozje brda, ti roknes zidine i zaklonis pola brda, ej mozgu gde si to naucio da radis…ima da se prirdruzim onima sto pale gume i kablove, nece smeti prozor da otvore nijednog dana ti sto se dosele.

 9. Predrag

  Tužno u šta se pretvorio „urbanizam“ u Beogradu.

 10. Petar

  Oakley Čoviçu pare da otme fmp

 11. Goran

  Da li bi neko imao želju da živi u ovom stambenom kanjonu? Pa da mi poklone stan u ovakvom naselju, ne bih imao volje da tu stanujem.

  Kakva distopija.

 12. Komso

  Prve komsije ovog naselja ce biti ljudi koji zive u nehigijenskom naselju u obliznjoj sumi. Iz tog naselja svaki drugi dan dolazi izuzetno gust dim koji nastaje spaljivanjem sekudarnih sirovina koje je izuzetno toksican. O tome svi kogu da vide i na vestima i na youtube jer je problem koji traje vec 20god.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *