Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici,; Foto: Google Earth
Aktuelno

Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici uskoro u novom ruhu

Kompleks dobija novu internatsku zgadu, otvorene sportske terene i amfiteatar, poligon za obuku granične policije i zatvoreni bazen. 

Novosadsko Javno preduzeće „Urbanizam“ stavilo je na javni uvid nacrt Plana detaljne regulacije kompleksa Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, jedine obrazovne ustanova tog tipa u Republici Srbiji.

PDR-om je obuhvaćen prostor koji je ograničen Ulicom Moše Pijade sa severne i severozapadne strane, Ulicom Marka Oreškovića sa južne strane i Ulicom majora Tepića sa istočne strane, ukupne površine 14,13 hektara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kompleks ima ukupnu površinu od 14,13 ha; Foto: Google Earth

Ograničene površine za novu izgradnju

Koncepcija prostornog razvoja kompleksa Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici u najvećoj meri se oslanja na postojeću plansku dokumentaciju.

Zadržavaju se svi postojeći objekti namenjeni obrazovanju, smeštaju polaznika, kao i prateći objekti u kompleksu, uz mogućnost određenog povećanja korisne površine, a planiraju se ograničene površine i za novu izgradnju, uz minimalni uticaj na postojeće zelenilo.

U istočnom delu kompleksa, kako bi se zadovoljile potrebe za novim smeštajnim kapacitetima planira se objekat internata spratnosti P+3, kao i dogradnja objekta filmske streljane i kabineta odbrane planirane spratnosti VP.

Plan namene površina

Zbog složenosti obuke potrebno je planirati zatvoreni bazen sa svim potrebnim pratećim sadržajima.

U centralnom delu kompleksa, južno od postojećeg višenamenskog sportskog objekta, planiraće se otvoreni sportski tereni, kao i otvoreni amfiteatar.

Planira se realizacija terena za mali fudbal, više terena za košarku i odbojku, atletska staza, teretana na otvorenom i drugo. Planiraće se i smeštaj manjih tribina za gledaoce.

U južnom delu kompleksa, istočno od postojećeg velikog internata planira se postavljanje višenamenskog poligona sa dve učionice namenje za obuku granične policije (saobraćajni poligon, simulacija carine itd.).

U centralnom delu prostora severno od planiranih terena nalazi se sportska dvorana spratnosti VP. U okviru dvorane nalaze se tereni za više sportova sa pratećim sadržajima gde se vrši obuka i rekreacija polaznika.

Zbog složenosti obuke potrebno je planirati zatvoreni bazen sa svim potrebnim pratećim sadržajima, tako da se izgradnja ovog objekta planira u severoistočnom delu kompleksa.

Postojeći objekti biće rekonstruisani; Foto: Google Earth

U planu i rekonstrukcija postojećih objekata

Planira se rekonstrukcija postojećih objekata kao i izgradnja novih prizemnih objekata, a sve u zavisnosti od potreba korisnika prostora.

Koncept saobraćajnog rešenja se zadržava. Parkiranje se koncentriše na dve pozicije, na već formiranim površinama uz glavni prilaz u kompleks,  okružene zelenim površinama.

Prostor parka, koji se prostire u zapadnom delu kompleksa, maksimalno se štiti i planira se njegovo održavanje i dalje uređenje.

„Park predstavlja jednu od osnovnih karakteristika ovog prostora i ima veliku hortikulturnu i estetsku vrednost. Iz tog razloga predviđa se unapređenje mogućnosti korišćenja prirodnih benefita od strane korisnika“ – navodi se u dokumentaciji.

Na javnom uvidu do 23. marta

Plan detaljne regulacije kompleksa Centra za osnovnu policijsku obuku nalazi se na javnom uvidu do 23. marta, a može se preuzeti sa sajta „Urbanizma“ ili sa sajta Grada Novog Sada.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *