Nameštaj i oprema

Prvi kuhinjski frontovi napravljeni od recikliranih flaša

Saradnja Ikee i Form Us With Love iznedirala je prve na svetu frontove za kuhinju koje čuvaju prirodnu sredinu.

Sa ambicijom da se osnaži cirklularna ekonomija, zasnovana na principu zero-waste (bez otpada), dve švedske kompanije proizvele su zajedno proizvod nazvan KUNGSBACKA – kuhinjske frontove napravljene u potpunosti od recikliranih plastičnih boca i ponovo upotrebljenog drveta.

Svake godine potroši se oko 100 milijardi PET flaša, a tek deo njih dobije novu upotrebnu vrednost.

 

Svaki front veličine 40×80 cm napravljen je od 25 plastičnih flaša kao i od velike količine drvenih otpadaka. Upotreba ovakvih materijala u kuhinjama moglo bi značajno da smanji negativan uticaj plastike na životnu sredinu obzirom na ogromne prodajne kapacitete švedske Ikee.

Jedini problem može biti cena jer su KUNGSBACKA ploče dosta skupe za pravljenje. Međutim, daljim razvojem tehnologije mogla bi se značajno smanjiti cena proizvodnje, a i produžiti vek trajanja ploče na preko 25 godina.

Cilj ovog projekata jeste da se, za početak, što više smanji, a potom i potpuno izbegne koriščenje sirove plastike u proizvodnji kuhinja. Svake godine potroši se oko 100 milijardi PET flaša a tek deo njih dobije novu upotrebnu vrednost. Ukoliko bi jednog dana sve Ikea kuhinje bile od reciklirane plastike, to bi puno značilo za unapređenje naše životne sredine.

Foto: Form Us With Love

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *